Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csaknem tízmilliárd jut közmunkaprogramra

Cikk:

Mintegy tízmilliárd forintot fordít a kormány idén a közmunkaprogramra, amivel több tízezer ember juthat legális munkához - jelentette be Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A miniszter utalt arra, hogy Magyarország az Európai Unió foglalkoztatási statisztikáit tekintve "a hátul kullogó országok" között van, de ezt az alacsony képzettségűek alacsony foglalkoztatottsága okozza, miközben a képzett munkavállalók foglalkoztatási rátája az uniósnak megfelelő.

A nyilvántartott, mintegy 470 ezer álláskereső fele legfeljebb nyolc általánost végzett, így Magyarországon a foglakoztatás bővítése nemcsak általános munkahely-teremtési kérdés, hanem inkább a hátrányos helyzetű csoportok, az alacsony képzettségű emberek foglalkoztatásának bővítéséről szól.

Képzéssel is kiegészülhet a program

A nyolc általánost végzett férfiak 25-26 százaléka, a nők 19-20 százaléka dolgozik, de még rosszabbak a statisztikák azok között, akik még ennyi képzettséggel sem rendelkeznek, az ő körükben ugyanis a férfiak alig 10 százaléka, a nőknek pedig 2 százaléka vállal munkát.

Szerinte ezért fontos, hogy a közmunkaprogramokat - amelyekre az idén 9,5 milliárd forint áll rendelkezésre - egyre inkább kiegészíti a képzés, a hosszabb futamidejű programok alatt akár OKJ-s képesítést is szerezhetnek a résztvevők.

A közmunkaprogramokban - amelyre a Munkaerőpiaci Alapból 3,5 milliárd, más költségvetési forrásból pedig 6 milliárd forint jut - a résztvevők többek között erdő- és vízgazdálkodási, ár- és belvízvédelmi, kárelhárítási, tájvédelmi vagy idegenforgalmat segítő munkákban vezetnek részt.

Még kétféle közfoglalkoztatási forma létezik

Szűcs Erika arról is beszélt, hogy a pályázat útján működő közmunkaprogram mellett még kétféle közfoglalkoztatási forma van, az egyik a közcélú munka, amelyet az aktív korú szociális segélyezettek számára biztosítanak a helyi önkormányzatok normatív forrásokból, az idén 15 milliárd forintból.

A harmadik forma pedig a közhasznú munka, amelyet a regionális munkaügyi központok szerveznek. Erre a célra a tapasztalatok alapján 6-8 milliárd forint fordítanak a Munkaerőpiaci Alapból.

A miniszter szerint a téli-tavaszi már befejezett önkormányzati programokban 4,5 milliárdból több mint 7600 közmunkás dolgozott 938 településen hat hónapig, ezt tavalyi forrásokból finanszírozzák. Emellett július 1-jei hatállyal hagytak jóvá hat további programot, 5-7 hónapos futamidővel, 5 milliárd forint értékben, több mint 6000 munkás számára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...