Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csak a vasútnál okozott fennakadásokat a sztrájk

Cikk:

A Liga szakszervzetek hétfői sztrájkja a vasúti közleekedésben okozott fennakadásokat. A Volán-buszok rendben elindultak, félpályás útlezárások egyedül a 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között okoztak komolyabb fennakadást a forgalomban.


A vonatközlekedés kivételével nem okozott komolyabb fennakadást az általános, országosnak meghirdetett sztrájk hétfőn; a Liga Szakszervezetek azért hívtak fel munkabeszüntetésre, hogy a  kormány vonja vissza az egészségbiztosítási törvényt, továbbá tiltakoznak az új nyugdíjszámítási szabályok ellen is.

A MÁV közlése szerint a vonatok mintegy fele közlekedett, Gaskó István, a VDSZSZ elnöke ezzel szemben úgy ítélte meg, hogy gyakorlatilag áll a vasút, a közlekedő vonatok is üresen jártak. A vasút nem cáfolta, hogy a vonatok szinte üresen közlekedtek, hiszen a teljes bizonytalanság miatt az utasok inkább elkerülték a vasutat. Öt napon belül kell döntést hoznia a bíróságnak a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. kérelméről - közölte a Fővárosi Bíróság, miután hétfőn megérkezett a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra a vasúti sztrájk jogellenességének kimondását kérő indítvány.

A Volán-buszok rendben elindultak, miután még pénteken megállapodás született a sztrájk elmaradásáról. A Balaton Volánnál 25-en sztrájkoltak volna, de helyettük mások álltak reggel munkába. A Körös Volánnál reggel fél 7-ig volt munkabeszüntetés, de a délutánra tervezett folytatás elmaradt, mert kevesen vettek részt a reggeli sztrájkban.

A félpályás útlezárások egyedül a 47-es főúton, Szeged és Hódmezővásárhely között okoztak komolyabb fennakadást a forgalomban. Az Országos Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy kora délutánig 32 helyszínen volt félpályás útlezárás és 12 bejelentett demonstráció maradt el.

Ferihegyen menetrend szerint közlekedtek hétfőn reggel a repülőgépek az üzemanyag-kiszolgálók és a üzemeltetésen dolgozók kétórás sztrájkja alatt. A repülőtéri alkalmazottak közül mintegy tucatnyian sztrájkoltak. Sztrájkoltak egyes kórházakban, de több helyen a dolgozók zöme visszalépett. Több száz oktatási intézmény is érintett volt a sztrájkban, a munkabeszüntetés mértéke eltérő volt. Szakszervezetek közlése szerint mintegy 32 ezren tartottak rövidebb, hosszabb sztrájkot. Fél órás munkabeszüntetést tartottak a nap folyamán a GE Tungsram Zrt. zalaegerszegi gyárában.

Ugrás vissza Ugrás vissza...