Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy az eHR (https://eszemelyugy.gov.hu) felületén 2022. január 17-én (hétfő) 19:00 órától 21:00 óráig karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a szolgáltatás nem lesz elérhető.

Kérjük a fentiek figyelembevételét az elektronikus ügyintézés során! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Sztrájkolnak a vasúti dolgozók és a BKV szakszervezetei

Létrehozva: 2008. április 6.
Módosítás: 2008. április 6.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Megbéníthatja az ország, illetve a főváros közlekedését, hogy mind a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz), mind a BKV-szakszervezetek hétfőre hirdettek sztrájkot.

A BKV-szakszervezetek képviselői vasárnap jelentették be, hogy teljes munkabeszüntetés várható hétfőn üzemkezdettől 13 óráig Budapest tömegközlekedésében, miután nem tudtak megegyezni a közlekedési társaság vezetőségével.

Nemes Gábor, a Cinkotai Autóbusz Üzem Szakszervezet elnöke elmondta: nem született megegyezés a sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatás mértékéről sem, így bizonytalan, hogy lesz-e egyáltalán bármiféle tömegközlekedés a fővárosban.

Folytatódik az egyeztetés

- Szerintem teljesen megbénul a tömegközlekedés - vélekedett az elnök, hozzátéve, hogy hétfőn 17 órakor folytatódik az egyeztetés a szakszervezetek és a munkáltató között az esetleg újabb sztrájk elkerülése érdekében.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnökhelyettese azt mondta, hogy a szakszervezetek nem fogják megakadályozni azokat a munkavállalókat, akik szeretnék felvenni a munkát hétfőn hajnalban, cserébe azt várják a munkáltatótól, hogy ő se presszionáljon a munkafelvétel mellett.

A budapesti mentőállomások dolgozóinak gondot okoz majd az állomásokra való eljutás, és várhatóan a mentőautóknak a napközbeni előrejutás is - mondta a BKV-szakszervezetek által hirdetett sztrájkkal kapcsolatban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A mentősök is nehézségekre számítanak

Az éjszakai mentősök reggeli távozását korlátozzák, azaz a munkatársaknak be kell várniuk a váltást. A napközbeni közlekedéssel kapcsolatban szintén nehézségekre számítanak - mondta Győrfi Pál utalva arra, hogy a buszsávok jó lehetőséget adnak arra, hogy a dugóban a mentők előrejussanak, ám ha a személyautók a buszsávokat is elfoglalják, akkor ez tovább nehezíti a helyzetet.

A taxis társaságokhoz az átlagosnál jóval nagyobb számú előrendelés érkezett, a cégek várhatóan csaknem összes autójukat és sofőrjüket csatasorba állítják a BKV-sztrájk idején; a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szintén nagyobb létszámmal segíti majd a csomópontokban a közlekedési káosz elkerülését.

Több rendőr lesz a csomópontokban

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: a rendőrök emelt létszámban lesznek jelen a csomópontoknál, valamint a ki- és bevezető útszakaszoknál.

Ha a helyzet úgy kívánja, akkor egyes útszakaszokon a rendőrök a buszsávban is engedélyezhetik az autósok közlekedését, a BKV-sztrájk azonban nem ad automatikus felhatalmazást az autósoknak, hogy folyamatos haladásra használhassák a buszsávokat - hívta fel a figyelmet az ügyeletes.

A taxis társaságok vasárnap a szokásos előrendelési mennyiség többszöröséről számoltak be, estére a legtöbb társaság száma folyamatosan foglaltat jelzett.

Csak késő délután áll helyre a rend

A BKV Zrt. közlése szerint április 6-ról 7-re virradóra minden éjszakai járat menetrend szerint közlekedik körülbelül hajnali 4.30-ig, a nappali járatok azonban már nem indulnak el.

A metró és a kisföldalatti kapui hétfőn 13 órakor megnyílnak, és minden állomáson megindul a közlekedés. A HÉV-kocsik 13 órától minden állomáson menetrend szerint indulnak. Az autóbusz-, a trolibusz- és a villamosforgalom esetében a forgalmi rend várhatóan 16 és 17 óra között áll helyre.

A vasutassztrájk is folytatódik

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn nulla órától folytatja a február elsején megkezdett, azóta többször felfüggesztett, határozatlan időre meghirdetett vasutassztrájkot - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke, miután vasárnap sem tudtak megállapodni a MÁV Zrt. vezetésével.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Időközben ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett további inflációnövekedést a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja.

Igazoltnak kell tekinteni a távollétet

A Munka törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...