Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Vasutassztrájkok Európában: fennakadások a közlekedésben

Létrehozva: 2003. június 2.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Szünetel az áruforgalom, a személyforgalomban pedig fennakadásokkal lehet számolni kedden a magyar-osztrák határon az osztrák vámszervek munkabeszüntetése miatt. Németországban, Franciaországban és Olaszországban sztrájkolnak a vasutasok, ezért a héten többször is járatkimaradások és késések lehetségesek.
Vasutassztrájk lesz a héten három nyugat-európai országban - Ausztriában, Franciaországban és Olaszországban -, így a magyar utasoknak is járatkimaradásokkal és késésekkel kell számolniuk. A MÁV Rt. hétfői tájékoztatása szerint hétfő 20 órától szerda 8 óráig általános sztrájk lesz Franciaországban, az osztrák vasutasok hétfő éjféltől várhatóan 24 órás sztrájkba kezdenek, Olaszországban pedig az előzetes jelzések szerint szerdán, 4-én 9 és 17 óra között tartanak munkabeszüntetést.
A sztrájkok idején járatkimaradásokkal és késésekkel kell számolni, ezért célszerű, ha az érintett országokba utazók a MÁV nemzetközi információs szolgálatától - a 461-5500-es telefonszámon - érdeklődnek a menetrendi változásokról.
Fennakadások az osztrák határon
Kedden szünetel az áruforgalom a magyar-osztrák határátkelőknél, mivel az osztrák vámszervek kedden nulla órától 24 óráig munkabeszüntető sztrájkot tartanak - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) az osztrák társhatóságtól kapott információ alapján. Az osztrák vasutas szakszervezet szintén csatlakozik a sztrájkhoz, ezért a vonatok késésével és esetleges elmaradásával is számolni kell.
Az osztrák csendőrség nem vesz részt a munkabeszüntetésben, ugyanakkor a személyforgalomban is lehetnek fennakadások.
A VPOP felhívja a figyelmet, hogy az osztrák határszakaszt elkerülni szándékozó teherforgalom miatt a rajkai és a rédicsi határátkelőhelyeken megerősített létszámmal dolgoznak a magyar vámhivatalok.
További fennakadások elkerülése érdekében a pénzügyőrök csütörtökön 12 óráig eltekintenek a szankciók alkalmazásától azon árufuvarozóknál, akik nem a vámokmány szerinti rendeltetési vámhivatalnál lépik át a határt.
35 órás munkahétért tüntetnek Németországban
Több ezer fém- és elektromos ipari, illetve acélipari dolgozó sztrájkolt hétfőn három kelet-németországi tartományban a 35 órás munkahét fokozatos bevezetéséért. A munkahét Németország keleti részén jelenleg 38 óra, nyugati felében 35. A munkabeszüntetés Szászországra, Brandenburgra és Szászország-Anhaltra terjedt ki.
Klaus Zwickel , a vasasok szakszervezetének (IG Metall) elnöke Zwickauban elzárkózó magatartásuk feladására szólította fel a munkaadókat. Az IG Metall azzal fenyegetőzik, hogy kiterjeszti a sztrájkot más tartományokra, amennyiben a munkaadók nem mutatnak tárgyalási készséget.
A kelet-németországi acéliparban Brandenburgban és Szászország-Anhaltban kezdődtek sztrájkok, a szakszervezet nyolcezer dolgozó számára szintén 35 órás munkahetet követel. Több mint ezer foglalkoztatott szüntette be a munkát Eisenhüttenstadtban, 250 Hennigsdorfban és 200 Ilsenburgban.
Több járatot töröl az Air France és az Alitalia
Az Air France hétfői bejelentése szerint kedden a légiirányítók munkabeszüntetése miatt a rövid- és közepes távolságú (kontinentális) járatok mintegy 65 százalékát törölni fogják. A társaság üzemelteti a hosszú távú, interkontinentális járatait.
A légitársaság több szakszervezete kezdeményezte a sztrájkot annak a tiltakozási hullámnak a részeként, amelyet a francia nyugdíjrendszer megváltoztatása ellen indítottak. Kedden várhatóan a francia közalkalmazottak, köztük a városi közlekedés dolgozói, a vasutasok is szüneteltetik a munkát.
Az Alitalia olasz légitársaság összesen száztíz járatot volt kénytelen törölni hétfőn, mivel a szolgálatban álló mintegy kétezer utaskísérőnek a fele továbbra is "betegséggel" sztrájkol a leépítések ellen. A tömeges "megbetegedés" mellett kedden négyórás hivatalos sztrájkkal kell számolni az olasz reptereken.
Ugrás vissza Ugrás vissza...