Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Lemaradás a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásában

Cikk:

Az Equal programnak köszönhetően javult a hajléktalanok, illetve a gyesről és gyedről visszatérő nők munkaerőpiaci helyzete, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatási mutatói azonban még mindig elmaradnak az uniós átlagtól - mondta Szűcs Erika szociális miniszter hétfőn.

Az Európai Unió átlagához képest jelentős Magyarország lemaradása a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásában - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter az Equal Közösségi Kezdeményezés programzáró konferenciáján. A miniszter kiemelte: a vállalatok társadalmi felelősségérzetét vizsgálva kiderült, hogy a legtöbbjük már fontosnak tartja a környezettudatos gazdálkodást. A társadalmi felelősségvállalás során vizsgált 20 szempont közül a romák alkalmazása sorrendben az utolsó helyen, a fogyatékosok bevonása a munkaerőpiacra csupán a 18. helyen állt.
 
Az Equal program a hátrányos helyzetűeket befogadó munkahelyi gyakorlatokra keresett működő megoldásokat 180 szervezet részvételével, 38 projekt keretében - összegezte Szűcs Erika. Magyarországon az Equal keretében a 2004 és 2006 közötti időszakra 40,4 millió euró állt rendelkezésre, amely összeg 75 százalékát az Európai Szociális Alapon keresztül az EU biztosította, míg a fennmaradó részt a központi költségvetésen keresztül a Magyar Kormány finanszírozta. Az elsődleges célcsoportban több mint négyezer embert érintő program keretében javult a hajléktalanok munkaerő-piaci reintegrációja, valamint a gyesről és gyedről munkába visszatérő nők is eredményesebben helyezkedtek el.

A konferencián Heil Péter a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára elmondta: az Equal eredményeit több helyen is integrálták az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveibe, így több pályázatnál már megjelennek az új módszerek és technikák.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...