Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Intézkedések a kihűléses halálesetek elkerülésére

Cikk:

Ha egy közüzemi szolgáltató megszünteti egy fogyasztó ellátását, erről előzetesen tájékoztatnia kell a jegyzőt, akinek - ha az érintett jogosult a védendő fogyasztói státuszra - segítenie kell ennek megszerzésében - mondta Szűcs Erika szociális miniszter.

A kormány szerdai ülésén több intézkedésről döntött a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében - jelentette be Szűcs Erika szociális miniszter. A jegyzők számára kötelezővé válik, hogy a szociális ellátásban részesülő, védendő fogyasztói státuszra jogosultaknak tájékoztatást adjanak arról, hogy mik a feltételei a jogosultság megszerzésének. A védendő fogyasztó kategóriájába elsősorban a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők tartoznak. Számukra a következő kedvezmények járnak: részletfizetés, fizetési haladék, illetve kártyás fogyasztásmérő, amelyet meghatározott összeggel előre fel lehet tölteni.

Ha a szolgáltató kikapcsolást kezdeményez, akkor arról előzetesen értesítenie kell a jegyzőt, aki kétféle intézkedést tehet: segítséget nyújt a védendő státusz eléréséhez, illetve intézkedik az önkormányzati hatáskörben rendelkezésre álló eszközök igénybe vételéről. Ilyen eszköz lehet például a lakhatási támogatás természetben történő nyújtása. A tárca felmérése szerint az önkormányzatok jelenleg csupán egyharmad részben adják természetben a támogatást. A miniszter megoldási lehetőségként említette a kártyás mérőeszközök felszerelését, így a villamos energiát és gázt használó fogyasztók ellátása is fenntartható.

Szűcs Erika a hajléktalan-ellátásról azt mondta, hogy a szükséges kapacitások és források biztosítottak. Hozzátette: tíz évre visszamenőleg évente 200-400 a kihűléses halálesetek száma, ehhez képest a mostani számok "megrázóak", de kiugró növekedés nincs.

Ugrás vissza Ugrás vissza...