Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Értékes nyeremények a szűrőprogram részvevői számára

Létrehozva: 2005. július 11.
Módosítás: 2005. július 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Nyereményakcióval egybekötött kommunikációs kampányt indít szeptemberben az Egészségügyi Minisztérium és a Népegészségügyi Kormánymegbízotti Iroda. Az akció során a méhnyakrákszűrésen megjelenő nők között autót, wellness hétvégét és értékes tárgynyereményeket sorsolnak ki.

Elkészült a Nemzeti rákellenes program , a dokumentum tervezete jelenleg szakmai egyeztetésen van, ha a szakemberek jóváhagyják, széles körű társadalmi vitára bocsátjuk - jelentette be Rácz Jenő egészségügyi miniszter. A program részletes helyzetelemzéssel kezdődik, az elsődleges és másodlagos megelőző intézkedések mellett pedig tartalmazza az onkológiai ellátórendszer átalakítására vonatkozó elképzeléseket. A miniszter elmondta, a jelenlegi centrumok fejlesztése és bővítése mellett (a meglévő berendezések kiegészítése, illetve felújítása) egy új centrumot hoznak létre a közép-dunántúli régióban, ahol eddig még nem volt ilyen jellegű ellátás. Szakmai és regionális egyetértés keretében Veszprémben épülhet meg az új sugárterápiás központ - tette hozzá a miniszter.

Szeptemberben indul a nyereményakció

A rákellenes program kiemelt pontja az országos szűrőprogramokon való részvétel ösztönzése. Ennek érdekében szeptembertől a méhnyakrák-szűrővizsgálatra meghívott nők a meghívó mellé nyereményszelvényt kapnak, melyet a szűrést elvégző orvossal érvényesíttethetnek. A beküldött nyereményszelvények közül 2006. február 11-én, a betegek világnapján nyilvános sorsolást tartanak. A fődíj egy autó, melyet a Renault Hungária ajánlott fel, de egyéb értékes nyereményeket is kisorsolnak. A nyereményakció és az egészségfejlesztéssel kapcsolatos - szintén szeptemberben induló - kampány költségeire a Lilly Hungária Kft. 20 millió forintot ajánlott fel.

Évente közel hatszáz nő hal meg méhnyakrákban

Az akció kapcsán Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott elmondta, évente közel 200 új méhnyakrákesetet regisztrálnak, és Magyarországon évente 500-600 nő halálát okozza. Ezek a számok rendkívül magasak ahhoz képest, hogy Finnországban például 10-nél is kevesebb nő veszti életét ilyen típusú daganatos megbetegedés miatt - tette hozzá a kormánymegbízott.

A méhnyakrákszűrés országos programja 2003-ban indult, azóta összesen 602 806 darab meghívólevelet küldtek ki az érintetteknek (25 és 65 év közötti nők). A részvételi arány Kökény Mihály szerint nehezen becsülhető meg, hiszen a nők nagyobb része nem a szervezett szűrés keretében, hanem magán nőgyógyásznál végezteti el a vizsgálatot. A szűrőprogram dokumentált részvételi aránya tíz százalék között mozog, a magánszűrésekkel együtt azonban úgy gondoljuk, az érintett korosztály 30 százalékánál elvégezték a vizsgálatot - mondta.

A méhnyakszűrések célja, hogy hivatalos statisztikák legyenek a részvételi arányról, azaz a magánrendeléseken elvégzett szűréseket a társadalombiztosító támogatásával kiküldött szetteken és laborokban végezzék el. Így elsőként dokumentálni szeretnék a becsült 30 százalékot, majd meg szeretnék ezt duplázni - fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...