Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ötéves program az egészségügyi szűrésekre

Cikk:

Tájékoztató kampánnyal egybekötött ötéves egészségügyi szűrőprogramot indít a kormány, hogy 2012-re csökkenjen a rákos megbetegedések aránya Magyarországon. Tavaly az állam 1,5 milliárd forintot fordított ingyenes szűrésekre, ezeket azonban kevesen látogatják.


A kormány célja, hogy 2012-re csökkenjenek a rák okozta megbetegedések aránya Magyarországon, ezért a kormányzat ötéves programot indít - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. A program kiegészítő eleme egy tájékoztató kampány indítása uniós forrásokból, amelyekre az elkövetkező hét évben 2,5 milliárd forintot szán a kabinet. A lényeg, hogy az emberekhez eljusson az információ a különböző szűrővizsgálatokról, hiszen nagyon sok - ma még népbetegségnek számító - problémára fény derülhet néhány egyszerű vizsgálatból - fogalmazott Daróczi Dávid.

Az elmúlt hét évben az állam 1,5 milliárd forintot fordított az ingyenes szűrésekre. A kormányszóvivő példaként elmondta: Zala megyében 2003-ban a nők 1,5 százaléka ment el méhnyakrák- és emlőszűrésre, 2006-ban ez az arány már 31 százalékra nőtt, de vannak olyan területei az országnak, ahol még mindig elenyésző azok aránya, akik prevenciós céllal keresnek fel egy-egy szűrést.

Miklós László, a civil szervezetként működő Paramedic Hungária Mentőszolgálat vezetője elmondta: a látogatók vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterin-mérést, valamint látásvizsgálatot kérhetnek. Ha valakinél problémát találnak, háziorvoshoz, illetve szakorvoshoz irányítják. Sok embert szűrnek ki, akiknél valamilyen megbetegedésre utaló eredményt találnak. Ha valaki időben szakorvoshoz fordul, megelőzhetők a komolyabb betegségek, és legtöbb esetben elég, ha az illető változtat életmódján - tette hozzá a szakember, aki elmondta azt is, hogy a szervezet hetente kétszer rendez ingyenes szűrést elsősorban a fővárosban és Pest megyében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...