Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Jövőre 23,5 milliárd kkv-k támogatására

Létrehozva: 2003. október 29.
Módosítás: 2003. december 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Idén 12-13 ezer mikro-, kis- és középvállalkozás (kkv) kapott támogatást a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Programból, ez a szám 2004-ben 14-15 ezerre nőhet. Apatini Kornélné, a gazdasági tárca helyettes államtitkára szerint a támogatások és a kedvezményes hitellehetőségek idén 200-220 milliárd forintnyi beruházást tettek lehetővé.

A gazdasági minisztérium idén a Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program (SZVP) keretében 9+2 pályázatot (kilencet az év elején, kettőt ősszel) írt ki a hazai kkv-k számára. Október 28-ig összesen 2023 nyertest hirdettek, akik összesen 3,5 milliárd forintot kaptak. További, körülbelül 4,5 milliárd forintnyi támogatási igényről még ezután döntenek a GKM-ben - közölte egy szerdai sajtóbeszélgetésen Apatini Kornélné .

Próbaév volt az idei

A gazdasági minisztérium helyettes államtitkára közölte: 2004-ben előreláthatólag több pénz, az EU-forrásokkal együtt mintegy 23,5 milliárd forint jut a kkv-k támogatására. A pályázatok témája nagyjából megegyezik majd az ideivel. Ezek ugyanis már EU-konform programok voltak, amelyeket egyebek mellett azért hirdettek meg, hogy teszteljék, milyen pályázati célokra a legfogékonyabbak a vállalkozók.

A legnagyobb érdeklődés a minőségirányítási rendszer bevezetésének támogatását kísérte: ebben a programban eddig 1115 nyertes hirdettek, akik összesen 792 millió forintot kaptak. Sokan érdeklődtek az internetes megjelenés támogatása iránt is, 267 nyertes 72 millió forintot kapott. A hálózatépítés támogatására kiírt pályázat iránt viszont annak ellenére lanyha volt az érdeklődés, hogy év közben többször könnyítettek a feltételeken. Így eddig csak 12 pályázó kapott összesen 71 millió forintot erre a célra.

Tízszeresére nőtt a támogatottak száma

A pályázatok - amelyekre november 15-ig még lehet jelentkezni, és amelyek a GKM honlapjáról is letölthetők -, valamint a minisztérium által meghirdetett négylépcsős, támogatott hitelprogram idén becslések szerint összesen 200-220 milliárd forintnyi fejlesztést tett lehetővé - mondta Apatini Kornélné.

Bár az évből még két hónap hátra van, szinte biztos, hogy idén 13-14 ezer vállalkozást segített valamilyen módon az SZVP. Ez azért igen jelentős, mert 2002-ben még csak ezres nagyságrendű volt a Széchenyi-tervből támogatott vállalkozók száma - húzta alá a helyettes államtitkár. Apatini Kornélné arra számít, hogy 2004-ben már 80-90 milliárd forintnyi hitel felvételét teszik lehető a GKM támogatásai (idén várhatóan 60 milliárd forint körül lesz ez az összeg), míg a közvetlen támogatások összege 8,5 milliárd forintról 12,5 milliárdra emelkedik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...