Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

Értesítjük, hogy a NAV 2020. október 23-án 6 órától 2020. október 26-án 6 óráig adatbázis karbantartást végez. A karbantartás ideje alatt szünetel a NAV szakrendszereivel történő kommunikáció, ami miatt a Rendelkezési Nyilvántartásban a cégek azonosítása, a Rendelkezési Nyilvántartás attribútum szolgáltatása, valamint az online Cégkapu regisztráció szolgáltatások nem lesznek elérhetők.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

NISZ Zrt.

MORZSÁK

TARTALOM:Az uniós energiapolitikáról tárgyalt Tallinban a külügyminiszter

Cikk:

Göncz Kinga külügyminiszter egynapos látogatáson járt Tallinban, ahol az észt kormányfővel, a külügyminiszterrel és a helyi parlament EU-bizottságának elnökével tárgyalt. A találkozók legfontosabb témái az európai uniós energiapolitika és az elektronikus honvédelem voltak.


Egynapos látogatást tett Göncz Kinga külügyminiszter kedden Észtországban, ahol európai ügyekről és a kétoldalú együttműködésről tárgyalt, és ismerkedett az úgynevezett elektronikus honvédelem elemeivel, amelyeket Magyarország is alkalmazni szeretne a jövőben. Göncz Kinga Tallinnban Andrus Ansip kormányfővel, Urmas Paet külügyminiszterrel és a parlament európai bizottságának elnökével tárgyalt. Az egyik legfontosabb téma az energiafüggőség volt, amely Észtország esetében is főként az orosz forrásoktól való függőséget jelenti. Mindkét félnek az a véleménye, hogy az Európai Uniónak kiemelt formában kell foglalkoznia az energiabiztonsággal - mondta Göncz Kinga.

Észtország is függ az orosz energiahordozóktól

Az együttműködés kézenfekvő területe a gazdaságban van, mert egyelőre nagyon alacsony a kétoldalú kereskedelmi kapcsolat. Mindkét ország most van azon a szinten, amikor a saját kis- és közepes vállalkozóik ki tudnak jutni az országból, akár a közvetlen régión túl is érdeklődést mutathatnak. A mindenkit foglalkoztató európai uniós ügyek közül az észt miniszterelnököt az energiakérdés érdekelte leginkább, mert Észtország is erősen függ az orosz energiahordozóktól, amiben pedig önellátó, ott viszont nagyon magas a szén-dioxid-kibocsátása. Tallinn is azt szeretné, hogy az Európai Unió vegye figyelembe az észt sajátosságokat akkor, amikor energiaszolidaritásról, közös energiapolitikáról, emissziócsökkentéséről beszél.

Tallinnt érdekli mindenféle információ, amelyet Magyarországtól kaphat, ezért a külügyminiszter felajánlotta, hogy Nabucco-nagykövetünk szívesen odautazik, és informálja őket a magyar próbálkozásokról, kezdeményezésekről. "Láthatóan az energia az egyik legfontosabb téma most minden ország számára, és nagyon nagy az érdeklődés, hogy más hogyan indul el, merre, miket próbál" - mondta Göncz Kinga.

Tapasztalatcsere az elektronikus honvédelemről

A látogatás érdekessége volt az ismerkedés az elektronikus honvédelemmel. Észtország sokkal előrébb tart Magyarországnál az elektronikus kormányzásban, de éppen ezért a sérülékenysége is nagy. Az országban van ezért a NATO-nak egy "Cyber Defence" központja, amely azzal foglalkozik, hogy milyen fajta védekezési lehetőségek vannak az elektronikus támadásokkal szemben, amelyeket Észtország egyszer már átélt. Magyarország tervezi, hogy csatlakozzon ehhez - mondta Göncz Kinga. A nemzetközi együttműködés nagyon fontos abban, hogy bármilyen támadás esetén fel lehessen venni a közvetlen kapcsolatot azokkal az országokkal, amelyekből a támadás érkezik, hogy el tudják szigetelni azokat a gépeket, amelyekről érkeznek a támadások, és minél gyorsabban lehessen lépni - hangsúlyozta a külügyminiszter.

Ugrás vissza Ugrás vissza...