Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Kétszázmilliós fővárosi támogatás a rendőrségnek

Létrehozva: 2004. június 9.
Módosítás: 2010. március 16.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A fővárosi közgyűlés által elfogadott több mint 200 milliós támogatásról írt alá megállapodást a főpolgármester a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség vezetőjével. Demszky Gábor a bűnügyi statisztikák javulása mellett a fővárosiak közbiztonsági érzetének javulását is várja.
Átjárhatóbb és biztonságosabb Budapest a cél az uniós tagságunk első évében - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester, mielőtt aláírta a Budapesti Rendőr-főkapitányság 160 milliós, valamint a Készenléti Rendőrség (hamarosan Rendőrségi Biztonsági Szolgálat) 45 millió forintos támogatásáról szóló megállapodást. A főpolgármester hozzátette: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az emberek érezzék is a nagyobb közbiztonságot, s ne csak a statisztikák javuljanak.
 
Több bűncselekmény, kevesebb autólopás
 
A legfrissebb adatok szerint Budapesten 2004 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal több bűncselekmény jutott a rendőrök tudomására. A lopás 3,4 százalékkal több, mint tavaly, de a gépkocsilopások száma több mint 20 százalékkal, míg a betöréses lopás 1,8 százalékkal csökkent. A rablások száma stagnált.
 
Igen jelentős javulást lehet elkönyvelni az erőszakos bűncselekmények esetében, idén 39,4 százalékkal regisztráltak kevesebbet, mint tavaly januártól áprilisig, s több mint 23 százalékkal kevesebb közrend elleni bűncselekmény is történt. Nagyobb emelkedést a gazdasági (46,3 százalék) és a közlekedési bűncselekmények (43,8 százalék) kategóriájában következett be. A rendőrség azonban sokkal eredményesebben nyomoz, az ismeretlen tettes ellen indított ügyekben az eddigi 23,5 százalékos felderítettség 31,9 százalékra nőtt.
 
A drogtól és a lakásbetörésektől félnek a fővárosiak
 
Egy néhány hónnappal ezelőtti felmérés (1000 fő megkérdezése) alapján a fővárosban a lakosság legnagyobb része a kábítószert és a lakásbetörést tekinti elsőszámú gondnak, de súlyos problémaként tartják számon az autólopást és a zsebtolvajlást is. A budapestiek iskolai végzettségtől és nemtől függetlenül közepesnek tartják a főváros közbiztonságát, melyben 35 százalékuk javulást észlelt, míg 43,6 százalékuk szerint nem változott a helyzet.
 
Elvárások a rendőrséggel szemben
 
A támogatásért cserébe a főváros a rendőröktől aktív jelenlétet, valamint következetes, határozott és gyors fellépést vár el a közterületeken. Demszky Gábor elmondása szerint ugyancsak követelmény, hogy a rendőrök azonnal intézkedjenek, ha valaki a közlekedést akadályozza vagy veszélyezteti. A főpolgármester azonnali reakciót vár el az állampolgárok bejelentéseire is.
 
A közgyűlés által elfogadott támogatásból a BRFK 100 millió forintot jutalmazásokra, míg a maradék összeget 21 darab gépkocsi megvásárlására fordítja. A Készenléti Rendőrség a 45 millió forintból többek közt vállalja, hogy naponta 40 rendőrt vezényel a főváros idegenforgalmi szempontból frekventált területeire, légi járőreivel pedig hetente kétszer feltérképezi az aktuális közlekedési helyzetet.
 
Ugrás vissza Ugrás vissza...