Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Újjáalakult a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács

Cikk:

Újjáalakult a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács, amely a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) mellett működő, stratégiai kérdésekkel foglalkozó testület, és egyben a kutatási-fejlesztési és innovációs területen a gazdasági és közlekedési miniszter tanácsadó testülete.

A megbízóleveleket Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter pénteken adta át a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM). A tanács tagjait a miniszterelnök nevezte ki a gazdasági és közlekedési miniszter javaslatára.

Kóka János kiemelte: a tanács Magyarország XXI. századi sikerét meghatározó témákkal foglalkozik majd, és felépíti azt az értékláncot, amely az alapkutatást alkalmazott tudománnyá, fejlesztéssé, ipari innovációvá, piacképes termékké fogja tenni.

A GKM tájékoztatása szerint a tanács működésének egyik fő célja a Kutatási és Technológiai Innovációs Alappal kapcsolatos, jogszabályban rögzített feladatok ellátása, egyetértési jogot gyakorol az alap felhasználási tervével, támogatási céljaival, pályázati stratégiájával, valamint a pályázati felhívásokkal kapcsolatban, beleértve a pénzügyi támogatások finanszírozási és döntéshozatali rendjét.

Összehangolja az uniós és a hazai források felhasználását

A tanács működésének másik fő célja, hogy segítse az állami k+f+i politika stratégiai szintű egységes kezelését, valamint az ehhez kapcsolódó hazai és EU-források felhasználásának összehangolását.

A tanács szakmai hatóköre messze túlterjed a közvetlen hatáskörébe tartozó Kutatási és Technológiai Innovációs Alapon. Az alap és a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) összehangolt stratégiai tervezése kapcsán - együttesen évi 60-80 milliárd forint felhasználásáról van szó -, és az Európai Unió 7. keretprogramjában is évi több milliárd forintos összegek hazai elnyerésére számíthatnak Magyarországon a sikerrel pályázók.

Az okmányok átadását követően a tanács - a többi között - tárgyalt a tudomány-, a technológia és az innováció (TTI) stratégiáról, intézményrendszerről, a pályázatokkal kapcsolatos munkaanyagokról, a testület 2007. évi munkatervének tervezetéről.

2009 végéig szól a megbízatás

A tanács tagjai - 2007. március 23-tól 2009. december 31-ig - a kormányrendeletben megjelölt hat minisztérium részéről Benedek Fülöp, az FVM szakállamtitkára, Csepeli György, a GKM közpolitikai igazgatója, Kemény László kormány-főtanácsadó, a Miniszterelnöki Hivatal jelölésében, Kovács Kálmán, a KVVM államtitkára, Manherz Károly, az OKM felsőoktatási és tudományos szakállamtitkára, Ungár László, a Szent István Kórház főorvosa az EÜM jelölése alapján.

A jogszabályban megjelölt további három szervezet jelölésében a tanácsa tagja Meskó Attila, az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára, Molnár Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, a Magyar Rektori konferencia elnöke és Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke.

A szakma meghatározó szövetségeinek, kamaráinak javaslata alapján a tanács tagja ifj. Duda Ernő, a Solvo Biotechnológiai Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Biotechnológiai Szövetség képviseletében, Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) társelnöke és Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke, Lepsényi István, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke, Vámos Zoltán, a General Electric Rt. technológiai igazgatója, az Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselője.

A tanács elnöke Várkonyi Attila, a FastVentures Kft. ügyvezetője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) delegáltja.

Állandó meghívottként részt vesz a munkában Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnöke és Egyed Géza, a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára.

Ugrás vissza Ugrás vissza...