Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Visszakerül Táncsics börtöne Magyarországhoz

Cikk:

Ingatlancseréről szóló megállapodást írt alá a magyar külügyminiszter és a budapesti amerikai nagykövet; a dokumentum értelmében az Egyesült Államok visszaadja Magyarországnak a Táncsics Mihály egykori börtönét is magában foglaló, a Budai Várban található épületet.

A megállapodás szerint az amerikai fél a Táncsics-börtönt is magában foglaló ingatlant két másik épülettel együtt adja vissza a magyar államnak, ezek közül az egyik a Béla király úton, a másik a Széchenyi rakparton található. Cserébe Magyarország átadja a budapesti amerikai nagykövetség melletti két épületet, valamint elvégzi ezek felújítását.

- A Szabadság téri ingatlanokat a magyar állam úgy adja át, hogy azok irodai helységnek alkalmasak legyenek. Ennek költségeit a magyar állam vállalja, ez 2,5-3 milliárd forintos összeg, de ebből az ingatlanok értéke közötti különbség, mintegy 800 millió lejön - mondta Göncz Kinga külügyminiszter. Hozzátette: még nem lehet pontosan tudni, mire használják majd a visszakapott ingatlanokat. Az azonban biztos, hogy Táncsics egykori börtönét látogathatóvá szeretnék tenni.

Bush ittjártakor született meg az egyezség

Göncz Kinga és April Foley budapesti amerikai nagykövet egyaránt emlékeztetett arra, hogy George W. Bush elnök tavalyi budapesti látogatásán született elvi egyezség az ingatlancseréről.

Az egykori Táncsics-börtön, a mintegy ezer-ezerkétszáz négyzetméter hasznos alapterületű ingatlan a II. világháborút követően került amerikai tulajdonba. Az épületet a Függetlenség napja júliusi kerti ünnepségén kívül ma alig használják. A lakóház 8-10 tengerészgyalogos szálláshelyéül szolgál, a volt Táncsics-börtön emeletén pedig konditermet rendeztek be tengerészeknek.

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti épületegyüttesből szabadították ki a márciusi ifjak 1848. március 15-én több mint egyéves bezártságból Táncsics Mihály (1799-1884) írót, politikust, aki azután 1860-tól 1867-ig újra ott raboskodott.

Ugrás vissza Ugrás vissza...