Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:E-tankönyveket kapnak a látássérült diákok

Cikk:

Az összes hazai tankönyvet megkapja elektronikus formában a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, így a látássérült diákok is be tudnak kapcsolódni a tanórák menetébe. A nyomtatott köteteken egy embléma hívja majd fel a tanárok figyelmét a "vakbarát" változatra.
A Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. elektronikus formában adja át a tankönyveket a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének a csütörtökön kötött megállapodás értelmében. A tavaly életbe lépett rendelet értelmében a kiadók kötelesek a hivatalos tankönyvjegyzékben szereplő könyveiket elektronikus változatban eljuttatni a szövetségnek.
A megállapodást Erhartné Molnár Katalin , a szövetség főtitkára és Jókai István , a tankönyvkiadó vezérigazgatója írta alá.
A látássérült diákok képernyőolvasó szoftver segítségével tudják a számítógéppel "felolvastatni" maguknak az elektronikus tankönyveket. Ez jelentősen megkönnyíti az integrált oktatásban részt vevő látássérült tanulók dolgát, hiszen hordozható számítógép és fülhallgató segítségével be tudnak kapcsolódni a tanóra menetébe.
Jókai István elmondta, hogy minden, a kiadó rendelkezésére álló tankönyvet átadnak elektronikus, szerkesztett formában a szövetségnek, nem csak azokat, amelyek legutóbb bekerültek a tankönyvjegyzékbe.
A látássérült gyerekeket tanító tanároknak a rendes nyomtatott tankönyveken egy embléma jelzi majd, ha készült belőle "vakbarát" változat is, így ezt is figyelembe tudják venni a tananyag összeállításakor.
Ugrás vissza Ugrás vissza...