Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Szeptember elsején bezár a taszári katonai bázis

Létrehozva: 2005. július 28.
Módosítás: 2005. július 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A pápai repülőtér veszi át a szeptemberben megszűnő taszári bázis feladatait. Az amerikai hadsereg igényeit csaknem kilenc éven át kiszolgáló létesítmény a helyi önkormányzatok birtokába kerül.
Szeptember 1-jén megszűnik a Magyar Honvédség taszári bázisa, feladatait a pápai repülőtér veszi át - közölte a vezérkari főnök helyettese. Braun László beszámolt arról is, hogy az év végéig a honvédség összes eszközét elszállítják a bázisról.
Bocskai István , a Honvédelmi Minisztérium szóvivője elmondta: mivel a honvédség már nem tart rá igényt, kikerül a kezeléséből a bázis, a vagyonkezelői jog pedig átszáll a Kincstári Vagyoni Igazgatóságra. A tervek szerint az érintett önkormányzatok kapják majd meg térítésmentesen az objektumot, mivel ezzel kapcsolatos igényüket már jelezték a vagyonügynökségnek.
Az Egyesült Államok hadseregének csaknem kilencéves magyarországi tartózkodása idén júliusban zárult le. Az amerikai hadsereg több mint tízmillió dollárt költött a taszári repülőtér és a kapcsolódó létesítmények felújítására, korszerűsítésére.
Azokban az években, amikor jelentős számú amerikai katona tartózkodott a bázison, évente harmincmillió dollárnak megfelelő összeget költött el az amerikai fél magyarországi vásárlásokra. Az úgynevezett "csúcsidőben" mintegy 1500 magyar alkalmazottnak adott munkát az amerikai hadsereg.
Ugrás vissza Ugrás vissza...