Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az Európai Bíróság elé kerül a távközlési különadó

Cikk:

Az Európai Bizottság az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében, mert "a tagállam az uniós szabályokat megszegve továbbra is árbevételen alapuló különadó-fizetésre kötelezi a távközlési szolgáltatókat". A Bizottság egyelőre nem kéri semmiféle bírság kiszabását Magyarország ellen. A kormány tudomásul veszi a döntést, de bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága – elfogadva a magyar jogi érveket – az Európai Bizottság keresetét el fogja utasítani - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A különadó a 2010 októberében bevezetett úgynevezett válságadó egyik eleme, amelyet Magyarország az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében a gazdaság három fő ágazatára (a bolti kiskereskedelmi tevékenységre, a távközlési tevékenységre és az energiaellátók teljes vállalkozási tevékenységére) vetett ki.

A bizottság ezt jogtalannak ítélte, az uniós távközlési jogszabályok értelmében ugyanis az ágazatspecifikus díjak kizárólag az ágazat szabályozásával összefüggésben felmerült költségek fedezetéül szolgálhatnak, nem lehetnek eszközei az államkassza gyarapításának. "Ha a távközlési szolgáltatókra nagyobb anyagi terhek nehezednek, az kihathat a fogyasztói számlákra is, torzíthatja a versenyt és eltántoríthatja a befektetőket egy olyan ágazatban, amelynek az európai digitális menetrend szerint a növekedés motorjaként kellene működnie" - áll a közleményben.

A bizottság azt is megjegyezte, hogy Magyarország nem egyeztetett megfelelő módon az érdekelt felekkel a távközlési szolgáltatókat érintő díjtételek változásairól. A közlemény szerint a különadóból befolyó költségvetési bevétel nagysága meghaladja az évi 200 millió eurót, erősíti a díjtétel versenytorzító hatását, és jelentősen akadályozza a digitális menetrend célkitűzéseinek elérését. Olivier Bailly, az uniós bizottság szóvivője leszögezte: a bizottság egyelőre nem kéri semmiféle bírság kiszabását Magyarország ellen a kötelezettségszegés nyomán.

Az Európai Bizottság tavaly márciusában indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben a távközlési különadóval összefüggésben. A kormány korábban azt jelezte, hogy nem ért egyet a bizottság értékelésével, nem lát okot az idén kifutó szabályozás megváltoztatására. A válságadók ugyanis a kabinet érvelése szerint a közös teherviselésre és az abban való arányos részvételre épülnek, márpedig ez "európai érték".

A távközlési szektorra kivetett különadók szabálytalan elköltése miatt egyénként indult már eljárás Spanyolország és Franciaország ellen is az Európai Bíróság előtt, Portugália ellen pedig egyes távközlési szolgáltatók tevékenységének korlátozása miatt kérte bírság kiszabását az EB.

NGM: nem ütközik uniós jogba a különadó

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja szerint a távközlési szektorra kivetett különadó nem ellentétes az uniós joggal. A kormány tudomásul veszi, hogy a távközlési szektorra kivetett különadóra vonatkozó kötelezettségszegési eljárásban az indoklással ellátott véleményre 2011. november 29-én adott magyar választ az Európai Bizottság elutasította és az Európai Bíróság elé viszi az ügyet, azonban bízik abban, hogy az Európai Unió Bírósága – elfogadva a magyar jogi érveket – az Európai Bizottság keresetét el fogja utasítani - áll a tárca csütörtöki közleményében.

Ugrás vissza Ugrás vissza...