Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Törvénymódosítás készül a távmunka jogi szabályozásáról

Létrehozva: 2004. február 6.
Módosítás: 2004. február 6.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramCímkék

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A tervek szerint május 1-jétől lépne hatályba a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium törvénymódosítása, ami meghatározná, hogy a távmunkában foglalkoztatottak milyen jellegű és mértékű költségtérítésre jogosultak.
Az európai foglalkoztatási stratégia keretében 2002-ben megállapodás született az uniós szinten működő munkaadói és szakszervezeti szövetségek között a távmunkavállalásról. Ennek értelmében ez a fajta tevékenység munkaviszony keretei között végezhető, kizárólag önkéntes alapon.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) a megállapodás mintájára törvénymódosítást készített, ami a távmunkában dolgozók juttatásait határozná meg. Így kifizethető lenne a helyiség bérleti díja, a fűtés, a világítás költésgének egy része, számítógépes programok és eszközök. A rendelettervezet szerint a térítés nem haladhatja meg a minimálbér másfélszeresét vagy a munkavállaló keresetét. A törvénymódosítás május 1-jétől lépne hatályba - nyilatkozta Bérces Ilona , az FMM szakmai tanácsadója.
Kiegészülne A munka törvénykönyve
A munka törvénykönyve is kiegészülne különféle, a távmunkára vonatkozó paragrafusokkal. Kimondaná például azt is, hogy a munkavállalóval kötött szerződésnek tartalmaznia kell a speciális munkavégzésre vonatkozó utalásokat. Kivételes rendelkezés szólna a munkafolyamat ellenőrzéséről és a dolgozó privát szférájának védelméről is.
A törvénytervezet szerint távmunkát csak a munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített helyen engedélyezett.
A távmunka előnyei
Bérces Ilona a Magyarország.hu kérdésére elmondta, hogy hazánkban 1 százalék alatti a távmunkát végzők aránya. Ez a munkavégzési forma lehetőséget ad a a foglalkoztatási költségek csökkentésére a munkahely-fenntartási és az utazási kiadások lefaragása révén. Az alkalmazott lényegesen önállóbb és függetlenebb, a család körülményeivel könnyebben összeegyeztethető időbeosztásban dolgozik, ami jóval hatékonyabb eredményhez vezet.
Távmunkások megoszlása, 2000.

A 2000-2001-es kutatás eredménye 1001 személy megkérdezésén alapult.
Ugrás vissza Ugrás vissza...