Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Budapesten tanácskoztak a V4-ek agrárminiszterei

Létrehozva: 2009. szeptember 10.
Módosítás: 2009. szeptember 10.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A tejpiaci gondok megoldásáról, az áruházláncok erőfölénnyel való visszaélésének megakadályozásáról, valamint az uniós közös agrárpolitika 2013 utáni jövőjéről tanácskoztak csütörtökön Budapesten a Visegrádi Csoport (V4) országainak agrárminiszterei, valamint Bulgária és Románia mezőgazdasági tárcáinak vezetői.

A konferenciát követő sajtótájékoztatón Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: a hat ország agrárvezetőinek megbeszélésén közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben rögzítették, hogy a problémák megoldása nem az egyes tagállamok ügye, azokat összeurópai szinten kell rendezni.

A közös nyilatkozatot ismertetve a magyar agrárminiszter közölte: a résztvevők egyetértettek abban, hogy az unióban a tejpiaci helyzet kritikus, ugyanis a nyerstej ára 40 eurócentről, azaz mintegy 100 forintról a felére 20 eurócentre, mintegy 50 forintra csökkent az utóbbi időben. Ez pedig a tejtermelők számára elviselhetetlen, mivel az ár még az önköltséget sem fedezi.

A nagy kereskedelmi láncok magatartásával kapcsolatban a tanácskozáson jelenlévők megállapították, hogy azok sokszor visszaélnek erőfölényükkel és ezt szintén nem nemzeti hatáskörben, hanem uniós keretek között kell rendezni. Ezért felkérik az EU bizottságát, hogy az erre irányuló javaslatait ez év végéig tegye meg.

A mostani költségvetési időszakot követő közös agrárpolitikáról megállapították, hogy annak jövője igen fontos, mivel az az unió egyik alapértékét képezi. Ezért fontosnak tartják, hogy a közös agrárpolitika továbbra is a jelenlegi keretek között és finanszírozással működjön tovább. Ez különösen fontos az újonnan belépett tagországok számára. Ezt az idei varsói megállapodásban rögzítették is a jelenlévők.  

Az MTI kérdésére válaszolva Gráf József tájékoztatta az újságírókat arról is, hogy Magyarország felkészülése a 2011 első félévében esedékes magyar elnökségre rendben folyik. Ezen belül az agrárkérdésekben hazánk fontosnak tartja a KAP további jövőjének megalapozását, valamint az új költségvetési időszak pénzügyi terveinek elfogadását.

Emellett Magyarország hangsúlyt helyez a vízkészletek célszerű hasznosítására is. Ez a kérdéskör ugyanis szerinte egyenértékű az élelmiszer-helyzet és -biztonság kérdéskörével, valamint az energiaügy fontosságával.     Ezért hazánk már most munkatársakat delegált azokba az országokba, amelyek jelenleg látják el, illetve a közeljövőben foglalják majd el az unió elnökségi posztját. A tapasztalatokat pedig hasznosítani kívánja a magyar elnökség tevékenységében - mondta Gráf József.    

A tanácskozáson Magyarországot Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Bulgáriát Tzvetan Vassilev Dimitrov miniszter-helyettes, Csehországot Stanislav Kozák miniszter-helyettes, Lengyelországot Marek Savicki miniszter, Romániát Liviu Harbuz államtitkár, Szlovákiát pedig Jáhn Slaby államtitkár képviselte.
Ugrás vissza Ugrás vissza...