Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A régiók dönthetnek a területfejlesztési támogatások többségéről

Létrehozva: 2004. november 2.
Módosítás: 2004. november 3.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Jövőre 101 milliárd forint szolgálja közvetlenül a hazánkban meglévő területi különbségek mérséklését. Kolber István regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter kedden közölte: a pénzből csaknem hatvanmilliárdot a régiók, a megyék és a kistérségek oszthatnak szét.
Az idei 66 milliárd forint több mint másfélszeresét, 101 milliárdot lehet jövőre a területfejlesztésre, az ország kevésbé fejlett térségeinek felzárkóztatására költeni - jelentette be kedden Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter. Ez a pénz, amelyből 22 milliárd forint az Európai Unió támogatása, míg 79 milliárdot a hazai költségvetés biztosít, összesen mintegy 130 milliárd forintnyi fejlesztést tesz lehetővé.
A régiók negyvenmilliárdot oszthatnak szét
A hazai területfejlesztési források többségét nem Budapesten, hanem a régiókban, a megyéknél és a kistérségekben oszthatják majd szét - mondta a miniszter. A központi költségvetés 40,2 milliárd forintot ad át a regionális fejlesztési tanácsoknak - ebből 2 milliárd forintot a regionális idegenforgalmi bizottságok oszthatnak szét -, további 16,9 milliárd forintot kapnak a megyék, 1,5 milliárdot pedig a kistérségek.
A kormány az átadott pénzhez olyan feladatokat is csoportosít, olyan célokat is rendel, amelyek ellátása helyi és regionális szinten jobban megoldható, mint az ágazati politikák szemlélete szerint. A munkahelyteremtést az autópálya-építéshez és a nemzeti parkok fejlesztéséhez kapcsolatos közmunkaprogramokkal támogatják, tíz plusz tízmilliárd forintos program indul az önkormányzati utak burkolatfelújítására (az önkormányzatoknak minden egy forintnyi támogatáshoz egy forintnyi önerőt kell hozzátenniük), kiemelten segítik a belterületi útépítést, a kerékpárutak létesítését, valamint a térségi összekötőutak megépítését.
A települések hulladékkezelésének fejlesztésére 1,5 milliárd forintnyi támogatást oszthatnak szét a régiók és a megyék, regionális innovációra és k+f programokra 4 milliárd forint jut. A kormány által le nem kötött összegek 40 százalékát munkahelyteremtésre, 25 százalékát az elérhetőség javítására kell fordítani.
A decentralizált támogatások régiónkénti megoszlása, milliárd forint

Forrás: MeH
Csaknem kilencmilliárd a kiemelt fejlesztési programokra
A területfejlesztésre szánt hazai források közül a kiemelt üdülőkörzetek 1,3 milliárd forintos támogatásra számíthatnak, míg a kiemelt fejlesztési programokra 8,9 milliárd forint jut. Ez utóbbin belül 4,4 milliárd forint a terület- és régiófejlesztési célelőirányzat kerete, míg 2,4 milliárd forintot szánnak a Pályázati Előkészítő Alap 2. programjára. A szigetközi rehabilitáció és komplex területfejlesztés 230 milliós, a Vásárhelyi-terv területfejlesztési munkálatai 600 milliós támogatást kaphat.
A tervek szerint jövőre 640 millió forint jut a Duna-Tisza-közi hátság komplex területfejlesztési programjára, 230 millió olyan vállalkozások támogatására, amelyek romáknak teremtenek munkát. A vállalkozói övezetek és a regionális repterek 430 milliós támogatást kaphatnak. A regionális reptérfejlesztésről Kolber István a Magyarország.hu kérdésére elmondta: olyan helyek fejlesztését kell segíteni, amelyeknek komoly gazdasági és idegenforgalmi jelentőségük van, amelyekre sok turista érkezik. Fontosnak nevezte, hogy a támogatás koncentrált legyen, így jövőre várhatóan 2-3 repülőtér kaphat nagyobb összeget.
Harmincmilliárdos program uniós támogatással
Az Európai Unió 22,1 milliárd forintos támogatását 10,3 milliárd forintnyi hazai társfinanszírozás egészíti ki, így 32,4 milliárd forint jut a Phare és az Interreg programra, valamint az NFT Regionális fejlesztések operatív programjára (ROP). A Phare keretében 16,3 milliárd forintot lehet településközpontok megújítására, rehabilitációjára költeni, az Interreg nyolc programja összesen 2,3 milliárd forinttal támogatja a határon átnyúló kezdeményezéseket.
A Regionális fejlesztések operatív programjára jövőre 13,8 milliárd forint jut, ám Kolber István kiemelte: 2006-ig erre a célra összesen 70-75 milliárd forint áll rendelkezésre, így már odaítélhetnek a 2005-ös keretet meghaladó támogatásokat is a következő év terhére. Ebből a pénzből egyebek mellett ipari parkokat fejlesztettek, elkerülőutakat építettek, valamint ROP-pénzből segítették a pécsi világörökségi minősítésű ókeresztény sírkamrák turisztikai hasznosítását.
Több mint 15 milliárd turizmusfejlesztésre
Az idegenforgalom támogatásának egyébként is kitüntetett figyelmet szentel a jövő évi költségvetés. A turisztikai célelőirányzat összege 9,2 milliárd forint lesz, és megkezdődik 2005-ben azoknak a kiemelt turisztikai beruházásoknak az előkészítése, amelyek segítik azt, hogy hazánk európai fürdő- és konferenciaközpont legyen. A tervek között szerepel egy ötezer fős kongresszus központ megépítése, valamint a műemlékfürdők felújítása.
Az idegenforgalmi támogatások odaítélésénél is erősödik a regionális szemlélet. A regionális idegenforgalmi bizottságok (RIB) 200-200 millió forintnyi (a balatoni és a budapesti RIB-ek 300-300 milliónyi) támogatás odaítéléséről dönthetnek. A kiemelt üdülőkörzetek (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó) fejlesztésére 1,3 milliárd forint jut 2005-ben, míg az NFT turizmusfejlesztési pályázatain 3,4 milliárd forint kifizetésre várható jövőre.
Ugrás vissza Ugrás vissza...