Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európa Diploma a Tihanyi-félszigetnek

Létrehozva: 2003. július 1.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az Európa Tanács Kulturális és Természeti Örökség Igazgatóságának vezetője kedden Európa Diplomát adományozott a Tihanyi-félszigetnek. A kontinens természetvédelmi területeinek legnagyobb nemzetközi elismerését Persányi Miklós szakminiszter vette át
Európa Diplomát kapott kedden a Tihanyi-félsziget; a kontinens kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi területeinek legnagyobb nemzetközi elismerését Persányi Miklós szakminiszter vette át José-Maria Ballestertől , az Európa Tanács Kulturális és Természeti Örökség Igazgatóságának vezetőjétől. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó Tihanyi-félsziget az egykori tűzhányóműködésre utaló, szárazföldünkön ritka forráskúpjaival és gejzírmezőjével nyerte el az Európa Tanács elismerését. A Tihanyi-félsziget 1952-ben lett az ország első tájvédelmi körzete, 1997-től a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.
Az 1965-ben alapított Európa Diplomát Tihany a kontinensen hatvanharmadikként nyerte el. Magyarországon korábban két, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó terület - az ipolytarnóci őslelet és a pilisi len élőhelye - szerezte meg az elismerést.
A diploma annak is az elismerése, hogy a magyar hatóságok elkötelezettek a természeti értékek védelme iránt, és vállalják, hogy megőrzik ezeket az értékeket az újabb nemzedékek számára - fogalmazott José-Maria Ballester. Hozzátette: a diploma öt évre szól, és ha a feltételeknek a Tihanyi-félsziget azután is megfelel, újra elnyerheti az elismerést.
Persányi Miklós hangsúlyozta: a Tihanyi-félsziget mellett az ipolytarnóci ősmaradvány és a világon csak nálunk tenyésző pilisi len élőhelye egyaránt a legveszélyeztetettebb védett területek közé tartoznak. Magyarország kötelezettséget vállalt, hogy megvédi ezeket a területeket.
Elmondta, hogy Tihanyban az idegenforgalom és a természetvédelem nem mindig egybeeső érdekeinek összehangolása a feladat.
Az Európa Tanács által tett ajánlásoknak megfelelően a Tihanyi-félszigeten látogatóközpontot építenek, rendezik a védett terület tulajdonjogát - közölte a miniszter.
Ugrás vissza Ugrás vissza...