Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Átadták a Tisza megerősített beregi töltését

Létrehozva: 2012. november 8.
Módosítás: 2012. november 8.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

Köszönjük szavazatát

Cikk:

Átadták a Tisza megerősített, Vásárosnamény és Lónya közötti 28 kilométeres beregi töltésszakaszát csütörtökön, a gátrészt Tállai András, a Belügyminisztérium és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára avatta fel. Az észak-beregi árvízvédelmi rendszer 6,3 milliárd forintos komplex fejlesztése - a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése című program keretében - európai uniós és állami támogatással valósult meg.

A munkák során egy méterrel emelték meg a Tisza régi töltését, a keresztmetszetét pedig megduplázták. Partvédelmi rekonstrukciós munkálatokat is végeztek, fejlesztették a távjelzőrendszert, és két új gátőrházat építettek. A megemelt és szélesített, 28 kilométer hosszú töltésszakaszba csaknem 1,5 millió köbméter, több tízezer teherautónyi földet építettek be. A gátkoronán szilárd burkolatú utat alakítottak ki, ami árhullámok esetén segíti majd a védekezésben résztvevő gépek biztonságos közlekedését, egyébként pedig kerékpárútként funkcionál.

Tiszaadonynál, Lónyánál és az ukrajnai oldalon fekvő Szalóka (Szolovka) közelében partvédelmi rekonstrukciót is végeztek, 5300 köbméternyi követ építettek be, hogy az ottani töltésszakaszokat védjék a folyó sodrásától. A vízrajzi monitoring-rendszer fejlesztésének részeként Lónyánál a vízmércét, Vásárosnaménynál az úgynevezett törzsállomást építették át. Szintén Lónyánál, valamint Tiszakerecsenynél pedig hidrometeorológiai távmérő állomást alakítottak ki, amelyek kapcsolódnak a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízi információs hálózatához.

A Tisza legárvízveszélyesebbnek tartott beregi részén, az országhatár és Vásárosnamény között már korábban, a 2001. március 6-ai árvíz után megerősítették a töltést. Akkor Tarpánál szakadt át a gát, és az árvíz mintegy 100 milliárd forintos kárt okozott a térség magánházaiban, melléképületekben, középületekben és egyéb létesítményekben, valamint a mezőgazdaságban.

Ugrás vissza Ugrás vissza...