Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tavaszi nagytakarítást hirdetett a zöldtárca

Létrehozva: 2004. március 26.
Módosítás: 2004. március 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Takarítási versenyt hirdetett önkormányzatok részére a környezetvédelmi tárca és a Magyar Turizmus Rt. A községek egy-, a városok másfél millió forintot nyerhetnek el a Tiszta Magyarországért nevű pályázaton. Az akció célja, hogy május elsején tisztábban lépjünk be az unióba.
Országos "nagytakarítási" akciót hirdetett a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVVM), valamint a Magyar Turizmus Rt. A Tiszta Magyarországért elnevezésű pályázatra az európai uniós csatlakozásig várják az önkormányzatok jelentkezését. Összesen 26 millió forintot osztanak szét a legsikeresebb települések között: a községek egy-, a kerületek és a városok másfél millió forintnyi támogatást nyerhetnek el a versenyen.
Zöldebb fűvel menjünk az unióba!
A külföldi turisták többsége szürkének és koszosnak tartja Magyarországot, ez ellen valamit tenni kell - mondta Persányi Miklós szakminiszter a program pénteki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, bíznak abban, hogy az akcióba sikerül bevonni a civil szervezeteket, a helyi cégeket és a lakosságot is. A tárca vezetője szerint május elsején úgy kellene csatlakozni az unióhoz, hogy "ne a szomszéd fűje legyen a zöldebb".
Pál Béla , a gazdasági tárca turizmusért felelős politikai államtitkára elmondta: nemcsak egy akciót szeretnének meghonosítani Magyarországon, hanem a környezettudatos gondolkodásmódot is. Úgy véli, erre minden esély megvan, mert például a Virágos Magyarországért című program résztvevőinek száma tíz év alatt több mint ötszörösére nőtt.
Kiállításon teszik közzé az eredményt
A pályázatokat regionális zsűrik bírálják el, melyekben a Magyar Turizmus Rt., a KVVM környezetvédelmi felügyelőségei, a helyi "zöld" szervezetek tagjai és a megyei napilapok munkatársai foglalnak helyet. Galla Gábor , a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója elmondta: a szakemberek az értékelésénél figyelembe veszik a megtisztított terület nagyságát, turisztikai frekventáltságát és az egy lakosra jutó, elszállított szemét mennyiségét. A munka hatékonyságát fényképekkel kell bizonyítani, melyekből a tervek szerint május 20-án kiállítást rendeznek.
A felhívást március 29-től a minisztérium honlapján is elolvashatják az érdeklődők.
Ugrás vissza Ugrás vissza...