Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Hamarosan megegyezés tokaji és pálinka kérdésekben

Létrehozva: 2004. június 15.
Módosítás: 2004. június 15.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormánynak sikerült megegyeznie a szlovákokkal a tokaji borra vonatkozó szabványok egységesítésében és átvételében. Körvonalazódni látszik az egyetértés Romániával is, a pálinka gyártásának ügyében.

Uniós közreműködéssel előzetes szakmai megállapodás született a magyar és a szlovák fél között a tokaji bor ügyében - mondta Szanyi Tibor , a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára kedden Budapesten. A magyar és a szlovák szakértők az EU megbízottainak közreműködésével állapodtak arról: milyen szakmai ügyeket kell még rendezni ahhoz, hogy a tokaji borról kormányközi megállapodás születhessen augusztusban vagy szeptemberben táján.

Ésszerű kompromisszum a tokaji bor ügyében

Szanyi Tibor szerint a Tokajról szóló megállapodás alapján a jövőben egységes szőlőtermelő és borelőállító területként lehet majd kezelni e térséget. Az államtitkár szerint ésszerű kompromisszum körvonalazódik a két ország között a tokaji bor ügyében, amely lehetővé teszi, hogy védett eredetű, magas minőségi színvonalú borokat lehessen e termőtájon előállítani.

Magyar részről a megállapodás alapfeltétele az volt, hogy a tokaji történelmi borvidéken egységes legyen a termelés, a minőségellenőrzés, valamint az eredetvédelem szabályozása. Ez azt jelenti, hogy a Szlovákiához tartozó tokaji termőhelyeken is a magyar szabályozást kell majd alkalmazni az egységes eredet- és piacvédelem megteremtése érdekében.

Szanyi Tibor közölte azt is, hogy a szlovákok 565,2 hektáron termeszthetnek majd tokaji szőlőt a megállapodás értelmében. A borelőállítás az államtitkár szerint ennél valamivel kisebb területre korlátozódik majd. Tokaj magyar részen fekvő területe meghaladja az ötezer hektárt, és évente mintegy harmincezer hektó nemes bort termelnek.

Pálinka készülhet Romániában is

A politikai államtitkár beszélt arról is, hogy körvonalazódni látszik az egyetértés a pálinka ügyében is Romániával. A magyar fél hajlik arra, hogy elismerje azt a tényt, hogy Romániában is állítanak elő pálinkát saját törvényi szabályozásuk alapján, ám az írásmód, amellyel ezt az italt forgalomba hozzák, eltér a magyarétól.

Szanyi Tibor jelezte ugyanakkor azt is, hogy Magyarország, mint az unió teljes jogú tagállama, fenntartja magának a jogot, hogy minden, a pálinka névhasználatát szabályozó kérdésben kinyilvánítsa véleményét, és ha esetleg érdekei sérülnének, úgy azt szóvá tegye.

Az államtitkár szerint a pálinka Kárpát-medencei ital, amelyet elsősorban magyarok állítanak elő és fogyasztanak, így engedményeket kell tenni irányukba.

Ugrás vissza Ugrás vissza...