Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megnyitották a Tom Lantos Intézetet

Cikk:

Csütörtökön a Parlamentben szimbolikusan megnyitották a szabadságjogok és kisebbségi jogok védelme érdekében életre hívott Tom Lantos Intézetet. A ceremónián részt vett Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök és Martonyi János külügyminiszter is.

A kormányok és a civil szervezetek feladata a demokrácia terjesztése - jelentette ki Hillary Clinton a Tom Lantos Intézet ünnepélyes megnyitóján. Minden demokratikus országnak, így az Egyesült Államoknak és Magyarországnak is fontos saját intézményeik továbbépítése, de emellett az új demokráciáknak is segíteniük kell, és azt sem hagyhatják, hogy a már működő demokráciák visszalépjenek a fejlődés útján - tette hozzá az amerikai külügyminiszter. Az Egyesült Államokban is vannak ugyan nézetkülönbségek az egyes politikusok és pártok között, de Tom Lantos hitt abban, hogy alapvetően mindannyian egy oldalon állnak: a szabadság és a demokrácia oldalán - mutatott rá, felidézve, hogy Tom Lantos kiállt a kisebbségek védelmében is. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy Magyarország az EU-elnöksége idején a romák helyzetének javításért is dolgozott.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt hangoztatta, hogy az amerikai és a magyar emberek szövetsége erős alapokon áll, a szövetség erejét pedig a szabadság adja. A kormányfő a Tom Lantossal való találkozásait felidézve arról beszélt: szinte minden magyar belpolitikai kérdésben eltért az álláspontjuk, a közös elkötelezettségük a szabadság és a magyarok szolgálatában azonban áthidalt mindenfajta politikai különállást.

Hiába teljes az egyén szabadsága akkor, ha közösségként szabadságjogai gyakorlásában korlátozott. Közép-Európában javult ugyan a helyzet a kisebbségi jogok tekintetében, de még messze van, amikor nyugodtan hátradőlhetünk. A Tom Lantos Intézet éppen azt vállalta, hogy képviseli a szabadságot, a kisebbségi jogok ügyét – mondta a kormányfő. Kívánom, hogy az intézet hűségesen ápolja Tom Lantos emlékét, és hirdesse az amerikai magyar emigráció cselekvő tagjainak áldozatos munkáját és sikerét, és erősítse tovább a szövetséget az Egyesült Államok és Magyarország között - fogalmazott.

MTI

A Tom Lantos Intézet segíteni fog abban, hogy helyes irányban maradjunk az emberi szabadság biztosításában - mondta Condoleezza Rice volt amerikai külügyminiszter. Condoleezza  Rice - aki elvállalta az intézmény társelnökségét - arról beszélt, hogy Tom Lantos különleges ember, erőteljes erkölcsi hatalom volt, mélyen hitt a szabadság iránti vágyban és ezen törekvés egyetemességében. Meggyőződése volt, hogy az emberi szabadság elterjed.

Martonyi János külügyminiszter arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államoknak és Magyarországnak egyaránt felelőssége, hogy elérje, a világon mindenütt garantált legyen az emberi jogok érvényesülése. Magyarország elkötelezett a transzatlanti kapcsolatok mellett, és szem előtt tartja Tom Lantos örökségét, a szabadság és a demokrácia fontosságát - mondta.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke azt emelte ki, hogy ő is hasonló értékekért küzd, mint amilyenekért Tom Lantos is kiállt, így például a toleranciáért. A rendezvényen részt vett a kabinet több tagja, a magyar parlamenti pártok vezetői, képviselői, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, valamint a diplomáciai testület több tagja.

Az amerikai szenátus méltatta, a Jobbik bírálta a megnyitót

A Tom Lantos Intézet felavatása alkalmából határozati javaslatot terjesztett elő csütörtökön az amerikai szenátusban John Kerry demokrata párti és Richard Lugar republikánus szenátor. A dokumentum megállapítja, hogy Tom Lantos képviselő világszerte védelmezte az emberi és kisebbségi jogokat. Az amerikai kongresszus egyetlen olyan tagjaként, aki átélte a holokausztot, az emberi jogok szószólója lett a washingtoni törvényhozásban. Tom Lantos mindig megmaradt büszke magyar amerikainak, és segítette szülőhazája és az Egyesült Államok együttműködését. Ezért a szenátus üdvözli a Tom Lantos Intézet megnyitását, s elismerését fejezi ki a magyar kormánynak azért, hogy tiszteli Lantos képviselő örökségét.

A Jobbik a Tom Lantos Intézet megnyitója előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, továbbra sem ért egyet az intézmény létrehozásával. Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője elmondta, elsősorban a névadó személye miatt utasítják el az intézet létrejöttét. A radikális párt szerint Tom Lantos asszisztált a hamis érvek alapján Irak ellen indított háborúhoz és közbenjárt a román rendszer kedvezőbb amerikai vámbesorolásáért.

Orbán Viktor a közös Közép-Európai célokról

Hillary Clinton és Orbán Viktor csaknem egyórás megbeszélése után a kormányfő azt mondta, Magyarország és az Egyesült Államok a kommunizmus összeomlása óta szoros és egyre mélyülő szövetséget épített fel. Magyarország az eddig sikeresnek bizonyuló együttműködést szeretné fenntartani, többek között Afganisztánban, ahol az 500 tagú állomány az „együtt be, együtt ki” elve alapján igyekszik teljesíteni vállalt feladatait. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az elmúlt húsz évben a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok jól alakultak és azt szeretnék, ha a kereskedelem, a beruházások növekedése folytatódna. A miniszterelnök jelezte partnerének, hogy a Közép-Európai térség országainak közös céljaik, terveik vannak.

Bővíteni kell az Egyesült Államok és Magyarország együttműködését nemcsak a gazdaságban, hanem a demokrácia megerősítése és az emberi jogok védelme területén - közölte Hillary Clinton. Az amerikai külügyminiszter a találkozón arra bíztatta Magyarországot, hogy „befogadó” alkotmányozást folytasson, illetve fékeket és ellensúlyokat alkalmazzon az új alaptörvényben. Elismeréssel szólt a soros elnökség munkájáról és üdvözölte, hogy a magyar elnökség előtérbe helyezte a romák jogainak érvényesítését. Ugyancsak kiemelte a korrupció elleni harcot és a gazdasági nyitottságot, megjegyezve: Magyarország lehetőséget nyit a külföldi befektetők előtt. Az amerikai politikus szólt arról: Magyarország és az Egyesült Államok is elkötelezett az alapvető szabadságjogok védelme mellett, amit a Ronald Reagan-szobor szerdai felavatása és a Tom Lantos Intézet csütörtöki megnyitása is jól bizonyít. 

Hillary Clinton: kulcskérdés a választási rendszer

Rövid budapesti látogatása végén Hillary Clinton ellenzéki politikusokkal és civil szervezetek képviselőivel találkozott. A Szabadság téri Bank Centerben, az amerikai nagykövetség helyiségében zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen részt vett Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Alapítvány vezetője, továbbá Mészáros Antónia, a Minőségi Újságírásért Alapítvány elnöke, Molnár Péter, a Közép-Európai Egyetem médiakutatója, valamint Földes Ádám, a Transparency International és Réthy Kinga, a Nyílt Társadalom Intézet képviseletében.

A megbeszélésen Mesterházy Attila és civil szervezetek képviselői is szóba hozták a médiatörvényt, az alkotmányozást. Élesen bírálták a fékek és ellensúlyok kiiktatását, kitértek a cigányság helyzetére és kifogásolták, hogy szerintük a kormány visszaél kétharmados parlamenti többségével. A szocialisták elnöke azt mondta: Hillary Clinton nagyon felkészült volt a médiatörvénnyel kapcsolatban és arra bíztatta a civil szervezeteket, hogy folytassák munkájukat az emberi jogok, a demokrácia, a jogállam erősítéséért.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője azt mondta: Hillary Clinton a magyar demokrácia állapotával kapcsolatban értésre adta: amíg egy kormány demokratikus választásokon leváltható, addig nem lehet a demokrácia megszűnéséről beszélni. Utalást tett arra is, hogy a kormányzat kétharmados parlamenti többsége szabad választások eredménye - tájékoztatott az ellenzéki politikus. Az amerikai külügyminiszter szerint a magyar demokrácia szempontjából kulcskérdés, milyen lesz a választási rendszer.

Ugrás vissza Ugrás vissza...