Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!
 
A Földhivatal Online rendszerben 2020. november 13-án pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.
 
Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődhetnek az uniós csatlakozási tárgyalások Törökországgal

Létrehozva: 2005. szeptember 28.
Módosítás: 2005. szeptember 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Jóváhagyta a Törökországgal kezdődő csatlakozási tárgyalások tervét az Európai Parlament. Az Európai Bizottság szerint Ankara teljesítette az október 3-ára tervezett kezdéshez szabott valamennyi feltételt.

Az Európai Parlament szerdai strasbourgi ülésén jóváhagyta az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését Törökországgal, de elhalasztotta annak a kiegészítő jegyzőkönyvnek a jóváhagyását, amelyben Ankara a nyáron az EU tíz új tagállamára, köztük Magyarországra is kiterjesztette a török-EU vámuniót. Ez az ellentmondásos üzenet azt jelzi, hogy az Európai Parlament belenyugszik a török csatlakozási tárgyalások megkezdésébe, de számos képviselője továbbra is kételyekkel fogadja ezt a lépést.

A tárgyaláskezdést jóváhagyó, 356 szavazattal 181 ellenében hozott EP-határozat elismeri, hogy mind az Európai Bizottság, mind a tagországok kormányait tömörítő tanács szerint Ankara teljesítette az október 3-ra tervezett kezdéshez szabott feltételeket. A képviselők egyúttal felszólították Törökországot, hogy ismerje el az örmények elleni I. világháborús népirtást, mert ez a lépés az uniós csatlakozás előfeltétele. Egyben sürgették, hogy Ankara a lehető leghamarabb ismerje el a Ciprusi Köztársaságot.

Nem hagyták jóvá a török-EU vámuniót

Az EP-határozat nem kötelező érvényű, azaz a tagállamokat egy esetleges elutasító döntés sem akadályozta volna a csatlakozási tárgyalások megkezdésében. A másik döntésnek, azaz annak, hogy a parlament 311-285 arányban elhalasztotta a török-EU vámunió kiterjesztéséről hozott nyári ankarai kiegészítő jegyzőkönyv jóváhagyását, már jogi érvénye van: az EP beleegyezése nélkül a dokumentum nem léphet hatályba. Ez utóbbi lépést a konzervatív pártfrakció kezdeményezte annak bírálataként, hogy az ankarai kormányzat továbbra sem hajlandó elismerni a Ciprusi Köztársaságot és megnyitni a ciprusi hajók, repülőgépek előtt a török kikötőket, légteret. A török parlament maga sem ratifikálta még ezt a kiegészítő jegyzőkönyvet.

Az Európai Parlament szerdai vitájában Olli Rehn , az EU-bizottság bővítési kérdésekért felelős biztosa leszögezte: bár vannak még problémák, így például szükség lehet a török büntetőjogi törvény újbóli megreformálására, az ország az emberi jogok terén is elegendő haladást ért el ahhoz, hogy az EU megkezdje vele a csatlakozási tárgyalásokat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...