Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Balázs Péter külügyminiszter Törökországban tárgyalt

Cikk:

Magyarország és Törökország diplomácia kapcsolatai kitűnőek, azonban a két ország közötti, két milliárd dollárt kitevő kereskedelmi forgalom az adottságokhoz képest szerény eredmény - mondta Balázs Péter, miután pénteken tárgyalt török kollegájával, Ahmet Davutogluval.

Kétnapos látogatás tett Törökországban Balázs Péter külügyminiszter török kollégájának, Ahmet Davutoglunak a meghívására. A török diplomácia vezetőjével részletesen áttekintették a magyar-török kapcsolatokat, és megállapították, hogy azok kitűnőek, igen mély történelmi, kulturális gyökereik vannak. A két ország közötti kereskedelmi forgalom kétmilliárd dollárt tesz ki, ez szerény eredmény az adottságainkhoz képest - mondta a magyar külügyminiszter.

Szövetségesek vagyunk a NATO-ban, és Törökországnak nagyon jó kitekintése van olyan válságövezetekre, amelyek a NATO-t és Magyarországot is erősen foglalkoztatják: ilyen az iráni, a közel-keleti és az afganisztáni helyzet. Ezeket részletesen elemezte a két külügyminiszter. Az energiaügyek igen fontosak a két ország kapcsolatában, különösen a Nabucco-földgázvezeték, éppen Ankarában írták alá ez év nyarán azt a kormányközi megállapodást, amely most már nagyon biztató perspektívát nyújt a Nabucco számára.

Sólyom Törökországba, Erdogan Budapestre látogat

A török külügyminiszter után Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök fogadta Balázs Pétert, s vele is áttekintették röviden e kérdéseket. Törökországba várják Sólyom László államfőt jövő januárban, és a külügyminiszter Bajnai Gordon kormányfő nevében megerősítette az Erdogannak szóló magyarországi meghívást. Erdogan megígérte, hogy a közeljövőben ellátogat Budapestre.

Törökország jelezte: számít arra, hogy Magyarország támogatója marad a török EU-közeledésnek. Balázs Péter teljes támogatásról biztosította a török miniszterelnököt, de hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy Törökország megfeleljen az unió által támasztott követelményeknek.

Erdogan a kultúrák közötti párbeszédről beszélt, ahol Magyarország szintén szerepet tud vállalni, hiszen már a nyugat-balkáni kezdeményezés is ezt a célt szolgálja, s ezt ki lehet terjeszteni a nyugat-európai gyökerű kultúrák és az iszlám világ közötti konstruktív párbeszédre.

Javul kisebbség helyzete Törökországban

A magyar diplomácia vezetője ezután Ali Babacannal találkozott, a korábbi török EU-főtárgyalóval, aki most a gazdaságot felügyelő miniszterelnök-helyettes. Vele főleg a G20-ról volt szó, hiszen ő képviseli hagyományosan országát ebben a testületben, ahol a világ legnagyobb gazdasági hatalmai találkoznak rendszeresen. Balázs Péter ellátogatott a török parlamentbe, s ott Murat Mercan külügyi bizottsági elnökkel tárgyalt. Szó volt az EU-tagság kérdéséről és ezzel összefüggésben is arról, hogy Törökország igen jelentős lépéseket tett egyrészt a hazai kurd kisebbség ügyének rendezésében, másrészt az örmény szomszédokhoz fűződő múltbeli és jelenlegi viszonyuk tisztázásában, harmadrészt a ciprusi rendezés ügyében.

Ankarai tárgyalásait követően a külügyminiszter pénteken Isztambulban a Gazdaságfejlesztési Alapítvány (IKV) konferenciáján beszélt, ahol a résztvevők főleg az EU-ról kérdezték. Ezután a török-magyar üzleti tanács tagjaival ebédelt, ahol a magyarországi gazdasági kapcsolatokban leginkább érdekelt üzletemberek voltak jelen, és beszámolt nekik a magyar gazdaság helyzetéről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...