Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Az állam 230 millióval támogatja a triatlon vb-t

Cikk:

Az idei költségvetésből 30, a jövő éviből 200 millió forinttal támogatja az állam a 2010-es budapesti triatlon-világbajnokság megrendezését. A verseny központja a Városliget helyett a Kopaszi-gát lett, mert a ligetben elmaradt a csónakázótó kimélyítése, amire az úszóversenyek megrendezéséhez lett volna szükség.

Az állam 230 millió forinttal támogatja a 2010-es budapesti triatlon-világbajnokság megrendezését, a költségvetésből idén 30, jövőre 200 millió forintot költenek az eseményre - jelentette be pénteken Varga Zoltán sportért is felelős önkormányzati miniszter. A tárcavezető erre a szerdai kormányülésen kapott felhatalmazást, a szerződéskötésre pedig jövő héten kerülhet sor, amikor Lányi András, a honi triatlonszövetség (MTSZ) elnöke hazatér a hollandiai Holtenben zajló Európa-bajnokságról.

Az MTSZ tavaly 380 milliós támogatási igényt nyújtott be, amit akkor elutasított a kormány. A múlt hónapban elnöknek választott Lányi vezetésével mostanra új tervezetet készített a szövetség, és ez szerdán elnyerte a kormány támogatását. Már eddig is kapott pénzt a szövetség a vb-vel kapcsolatosan, ugyanis 13 millióval segítette az esemény jogdíjának befizetését, 5 milliót biztosított a turisztikai alapból, és 15 milliót folyósított a májusban megrendezett duatlon Európa-bajnokságra, amely tulajdonképpen a tesztversenye volt a jövő évi rendezvénynek.

A vb versenyközpontja az eredeti pályázat szerint a Városligetben lett volna, de az ottani beruházások csúszása miatt új helyszínt kellett keresni, mert a csónakázótó kimélyítése nem valósult meg, s így az úszást ott nem lehetett volna lebonyolítani. A vb új helyszíne a teljesen felújított Kopaszi-gát lett, ehhez a módosításhoz hozzájárult a nemzetközi szövetség (ITU), s májusban már ott rendezték meg főpróba gyanánt a duatlon Eb-t. Az ITU június 30-ig adott határidőt a kormánygarancia bemutatására, de a hazai szövetség kedden levélben kért haladékot, s a kormány mostani döntése révén Budapest minden bizonnyal megtarthatja a rendezés jogát.

Ugrás vissza Ugrás vissza...