Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Tukacs István: 306 milliárd forint válságkezelésre

Cikk:

Az összegből munkahelymegtartásra 46, forgóeszköz-hitelezésre 170, profilváltásra és térségi válságkezelésre 90 milliárd forint jut - közölte kedden Tukacs István, a válságövezetek kezelésével megbízott kormánybiztos.

A kormány 306 milliárd forint hazai és uniós pályázati forrást biztosít a vállalkozásoknak a munkahelyek megmentésére, a termelés fenntartására, illetve profil-átalakításra. Ebből munkahelymegtartó programok megvalósítására 46 milliárd forint, forgóeszköz-hitelezésre 170 milliárd forint, profil-átalakításra, térségi válságkezelésre pedig 90 milliárd forint használható fel - közölte Tukacs István, a miniszterelnöki hivatal válságkezelésért felelős államtitkára kedden Egerben.

Oktatás válthatja fel az egyik munkanapot

A munkahelymegtartó programok megvalósítására, elsősorban bértámogatás formájában, 16 milliárd forintot használhattak fel a vállalkozások, az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon, ivalamint a munkaügyi központokon keresztül. Ugyanakkor az EU Társadalmi megújulás operatív programjának segítségével 30 milliárd forint áll rendelkezésre, úgynevezett 4+1 programok megvalósítására. E szerint a pályázó cég egynegyedével csökkentheti a munkaidőt, ám a kieső időben akkreditált oktatást kell nyújtania munkatársainak.

Ugyancsak döntöttek egy 170 milliárd forint értékű forgóeszköz-hitelezési alap létrehozásáról is, hogy likvid tőkét biztosítsanak a termelés fenntartásához. Erre a forrásra uniós egyeztetést követően élelmiszer-feldolgozó társaságok is pályázhatnak - mondta az államtitkár. Ezenkívül, már a válság utáni időkre kíván segítséget nyújtani a cégeknek az a 70 milliárd forintos alap, amelyet a Gazdaságfejlesztési operatív programból csoportosítottak át, elsősorban a cégek profilváltásának támogatására. Húszmilliárd forintot pedig olyan térségek vehetnek igénybe válságkezelésre, ahol egy-két nagyfoglalkoztató csődje miatt regionális krízishelyzet alakult ki. A válságkezelő tervet a helyi közigazgatás és gazdaság szereplőivel együtt dolgozzák ki.

További könnyítés, hogy felmentést kapnak a pályázati tilalom alól azok a cégek, amelyek korábban a munkaügyi szabályok megszegése miatt nem indulhattak a tendereken. Az engedmény nem vonatkozik azokra a vállalkozásokra, amelyeket fekete foglalkoztatáson kaptak vagy színlelt szerződéssel alkalmaztak munkavállalókat.

Ugrás vissza Ugrás vissza...