Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Idén hétmilliárd forint jut turisztikai pályázatokra

Létrehozva: 2004. február 12.
Módosítás: 2004. február 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magyar költségvetésből 2,3 milliárd, az Európai Unió strukturális alapjából 4,8 milliárd forintot szánnak ebben az évben turizmus-fejlesztési támogatásra - jelentette be csütörtökön Csillag István gazdasági miniszter. Pál Béla turisztikai államtitkár arról beszélt: az utóbbi hónapokban számottevően javultak a vendégforgalmi mutatók.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium idén 650 millió forintos kerettel négy hazai turizmus-fejlesztési pályázatot hirdet meg. Emellett hét, részben az Európai Unió strukturális alapjából finanszírozott pályázaton további 6,5 milliárd forintot lehet elnyerni a turisztikai potenciál fejlesztésére - jelentette be Csillag István gazdasági miniszter csütörtökön. Tavaly a minisztérium 227 pályázatot összesen 7,8 milliárd forinttal támogatott, a kilenc turisztikai régióban további 1100 pályázó között több mint kétmilliárd forintot osztottak szét.

Vissza nem térítendő és kamattámogatásra lehet pályázni

A négy

hazai pályázat közül három vissza nem térítendő támogatást biztosít a nyertesek számára. A HACCP rendszer bevezetéséhez kapcsolódó fejlesztések támogatására 150, a gyógy- és termálfürdők vízforgatóval való felszerelésének , valamint kereskedelmi szálláshelyek és vendéglátó-létesítmények akadály-mentesítésének a támogatására száz-százmillió forint jut - mondta Pál Béla , a tárca turizmusért felelős politikai államtitkára.

A legnagyobb kerettel a gyógy- és termálfürdőkhöz kapcsolódó kereskedelmi szálláshelyek fejlesztésének támogatását szolgáló pályázatot hirdették meg. Erre a célra a tárca 300 millió forintot különített el, ám ebből a pénzből nem vissza nem térítendő, hanem kamattámogatást nyújtanak, amelynek mértéke a jegybanki alapkamat ötven százaléka. Új szállodák létesítése, meglévő, működő kereskedelmi szálláshelyek bővítése, illetve minőségének fejlesztése, továbbá meglévő kereskedelmi szálláshelyekhez kapcsolódó vendéglátó és egyéb szolgáltató tevékenység kialakítása, bővítése, minőségének fejlesztése egyaránt támogatható ebből a keretből.

Turisztikai vonzerők és fogadóképesség fejlesztése uniós pénzből

A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális operatív programjában (ROP) két úgynevezett intézkedés segíti elő az idegenforgalmi fejlesztéseket. Összesen hét pályázatot írnak ki, ezek pályázati dokumentációja február 14-től elérhető lesz a Nemzeti Fejlesztési Hivatal honlapján , a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal weboldalán , valamint a gazdasági minisztérium weblapján is. A turisztikai vonzerők fejlesztése elnevezésű program részeként öt pályázatot hirdetnek meg, további két program szolgálja a turisztikai fogadóképesség fejlesztését.

A legnagyobb, 1 milliárd 325,5 millió forintos kerettel a világörökségi helyszínek és gazdag turisztikai potenciállal rendelkező városok szolgáltatásainak fejlesztését támogató pályázatot írták ki. Egymilliárd forintnál többet szánnak a nemzeti parkok és védett természeti területek turisztikai látogathatóságához szükséges beruházások és a szálláshelyek fejlesztésének támogatására. Emellett pályázni lehet olyan beruházásokkal, amelyek kastélyok és várak kulturális turizmusba bekapcsolódását segítik elő, támogatás igényelhető turisztikai vonzerőhöz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztésére, aktív turizmushoz kötődő beruházásokra, valamint múzeumok és egyedi műemlékek szolgáltatásainak fejlesztésére.

Javulnak a turisztikai mutatók

Az elmúlt évben 31,4 millió külföldi látogatott hazánkba, a kereskedelmi szálláshelyeken 9,8 millió éjszakát töltöttek a külföldi, 8,2 milliót a magyar turisták - ismertette Pál Béla, a gazdasági minisztérium turisztikai államtitkára a statisztikai hivatal csütörtökön közzétett adatait. A vendégéjszakák száma 1,6 százalékkal csökkent, a külföldieké 3,8 százalékkal mérséklődött, a belföldi vendégéjszakáké viszont 3,6 százalékkal nőtt.

A turisztikai államtitkár szerint ugyanakkor bizakodásra ad okot, hogy a második félév kezdetétől folyamatosan javuló tendenciáról árulkodik a statisztika. Decemberben a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma már tíz - ebből a külföldiek által eltöltött éjszakáké 15 - százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A szállásdíjakból származó bevétel 18 százalékkal volt magasabb a 2002 decemberében elértnél, és a januári szállodai gyorsjelentésből úgy tűnik, hogy a kedvező folyamat idén is folytatódik.

Ugrás vissza Ugrás vissza...