Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Nyilvános lesz a turisztikai célelőirányzat elosztása

Létrehozva: 2007. február 5.
Módosítás: 2007. február 5.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Februártól csak az kaphat támogatást a turisztikai célelőirányzatból, aki vállalja a támogatott tevékenység, illetve projekt adatainak nyilvánosságra hozatalát - az egyebek mellett erről is szóló önkormányzati és területfejlesztési miniszteri (ÖTM) rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.

Az idei költségvetésben a turisztikai célelőirányzaton 9,6 milliárd forint szerepel. A támogatás jogcímei alapvetően nem változtak, így például továbbra is adható támogatás a turisztikai terület- és termékfejlesztésre, az idegenforgalmi, illetőleg az idegenforgalom szempontjából jelentős beruházásokra, infrastrukturális fejlesztésekre és szolgáltatásokra, továbbá a turisztikai szakemberképzésre.

Fontos szempont az átláthatóság

Ami a támogatásból történő kizárást illeti, itt már bővült a lista. (Volt és maradt, hogy nem kaphat támogatást, aki csődben van, akinek a saját tőkéje a jegyzett tőke minimuma alá csökkent - például kft.-nél kisebb lett a saját tőke 3 millió forintnál -, illetve aki feketén foglalkoztatott dolgozókat a korábbi két évben.) Új feltétel, hogy csak az kaphat támogatást, aki hozzájárul neve, a támogatás tárgya és összege, valamint a megvalósulás helye nyilvánosságra hozatalához.

Jelentős tőkevesztés esetén nem jár

Úgyszintén új előírás, hogy annak sem jár támogatás, aki az igénylést megelőző mindhárom évben veszteséges volt, továbbá elveszítette saját tőkéjének a felét.

A beruházási pályázatoknál a 25 százalékos saját erő kötelező. Viszont a képzési, valamint a kulturális támogatásoknál akár a költségek egésze is támogatásból fedezhető. Aki eszközre kér támogatást, annak azt legalább 5 évig működtetnie kell, míg aki ingatlan építéséhez pályázik támogatásra, annak a kötelezően vállalandó működtetési idő 10 év. Előfordulhat, hogy valamely - támogatásból vásárolt - eszköz még 5 év előtt elavul.

Csak új eszközöket lehet vásárolni

Ekkor azt ki lehet cserélni, de a cseréhez már nem jár támogatás. Csak új eszközök vásárolhatók a támogatásból, de csődeljárási árverésen még ilyet sem lehet venni. Az eszközök lízingelhetők is, de csak olyan szerződéssel, amely a futamidő végén kötelezővé teszi az eszköz megvásárlását.

Az új szabályokkal kiegészített 2002-es rendelet alapján ez év január 31. és 2013. december 31. között lehet támogatáshoz jutni.

Ugrás vissza Ugrás vissza...