Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Élénkül a belföldi turizmus

Létrehozva: 2003. július 15.
Módosítás: 2003. december 12.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A kormány takarékossági csomagja félmilliárd forintot von el a Magyarországot népszerűsítő idegenforgalmi alapból. A megszorítások ellenére az idén várhatóan két százalékkal emelkedik a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, és hat százalékkal bővül a belföldi turizmus.

A kormány takarékossági programja miatt a turisztikai célelőirányzat 19 milliárd forintos összegét három százalékkal csökkentik; a mintegy 580 millió forintot a Magyar Turizmus Rt. (MT Rt.) marketing költségvetéséből vonják el - mondta Pál Béla , az ágazatért felelős államtitkár sajtótájékoztatón kedden. Hozzátette, a folyamatban lévő pályázatoktól nem vonható el pénz, így az első félévben felfüggesztett távol-keleti kampány kiadásait mérséklik.

Az MT Rt. 2003-as költségvetése összesen kilencmilliárd forint, amelyből hétmilliárd forintot szántak marketingre.

Pál Béla elmondta: a tavalyihoz képest az MT Rt. költségvetése harminc százalékkal nőtt, ez a mostani döntés következtében a növekedés 24 százalékra mérséklődött.

Élénkül a belföldi turizmus

Az MT Rt. becslése szerint az idén két százalékkal emelkedik a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma és hat százalékkal bővül a belföldi turizmus.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken a 2,949 millió külföldi 10,114 millió vendégéjszakát, a 3,022 millió belföldi pedig 7,726 millió vendégéjszakát töltött el.

Nagy a kereslet az üdülési csekkek iránt

Pál Béla beszámolt arról, hogy az első félévben 3,4 milliárd forintnyi üdülési csekket adtak el. Jelezte: tavaly ez a szám 1,8 milliárd forint volt. Az idei évtől az üdülési csekk adómentes értékhatárát 150 százalékkal, a minimálbér szintjéig, 50 ezer forintig emelték meg.

Elmondta: az idén csaknem ötven különböző turisztikai fejlesztési pályázatot írtak ki összesen mintegy 15 milliárd forint elnyerhető támogatással. A rendezvényeket támogató kiírásra csaknem nyolcvan pályázat érkezett összesen 800 millió forintos igénnyel. Ezekből 49 nyert el mintegy félmilliárd forintot.

A megvalósíthatósági tanulmányok támogatására 25 pályázat érkezett, amelyek közül mindegyik nyert. Pál Béla elmondta: a gyógy-, és egészségturisztikai vonzerőfejlesztések támogatására kiírt pályázatot várhatóan a következő két hétben bírálják el. Erre összesen hatvan pályázat érkezett mintegy 17 milliárd forintos támogatási igénnyel.

Ugrás vissza Ugrás vissza...