Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Áprilisban kezdődik a turizmus-stratégia vitája

Létrehozva: 2004. március 23.
Módosítás: 2004. március 23.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A turizmus-fejlesztési stratégia tervezete hamarosan elkészül, és annak szakmai vitája áprilisban elkezdődhet - jelentette be Csillag István, akit kedden hallgatott meg az Országgyűlés turisztikai bizottsága. A miniszter közölte: a turisztikai célelőirányzat összegét 2,9 milliárd forinttal csökkenti a takarékossági csomag.

A magyar idegenforgalom eredménye tavaly elmaradt az előző évitől, idén azonban már javuló tendenciákra számít az ágazatért felelős miniszter - derült ki Csillag István keddi meghallgatásán. A gazdasági tárca vezetője elmondta: a Magyar Turizmus (MT) Rt. a napokban fogadta el a turizmus idei marketingtervét, és hamarosan elkészül a turisztikai marketinget folytató cég idei üzleti terve, amelyet eddig a pénzügyi bizonytalanság miatt nem alkottak meg.

Több mint 11 milliárdos turisztikai célelőirányzat

A gazdasági tárca vezetője bejelentette, hogy a kormányzati megtakarítás miatt 2,9 milliárd forinttal csökkent a turisztikai célelőirányzat kerete. Így az eredetileg tervezett 14,2 milliárd forint helyett erre a célra 11,3 milliárd forint jut. Ez az összeg azonban így is jóval magasabb, mint az 1998-2000-es időszakban volt - húzta alá a gazdasági miniszter. Hozzátette azt is: a Nemzeti Fejlesztési Terv két regionális programjának részben európai uniós finanszírozású pályázataiból a következő három évben összesen több mint 27 milliárd forintos támogatást lehet elnyerni turisztikai vonzerők fejlesztésére vagy a fogadóképesség javítására.

Csillag István beszélt a készülő turizmus-fejlesztési stratégiáról is. Mint mondta, ennek tervezete hamarosan elkészül, és az Országgyűlés szakbizottságának következő havi ülésén - valamint az Országos Idegenforgalmi Bizottságban - meg is kezdődhet annak szakmai vitája. Ezeket a plénumokat követően a koncepciót a regionális idegenforgalmi bizottságokkal is megismertetik . A miniszter hozzátette: a stratégiához átfogó kutatási bázist kell létrehozni, és nemcsak a belföldi fogyasztási szokásokat, de a külföldön Magyarországról kialakult képet is vizsgálni kell.

Beérnek a fejlesztések eredményei

A miniszter szerint több összetevője van annak, hogy erre az évre a tavalyinál kedvezőbb eredményeket várnak. Egyrészt a Magyarország szempontjából legfontosabb turistaküldő piacon: Ausztriában és Németországban a középosztály jövedelmi színvonala várhatóan javul az elmúl évhez képest, így emelkedhet a költési-utazási hajlandóság is. Ugyancsak javulást eredményezhet, hogy a forint árfolyama az előző évhez képest nem mesterségesen erős, valamint az, hogy erre az évre "beérnek" az elmúlt két esztendőben elindított fejlesztések.

Csillag István közölte azt is: a gazdasági minisztériumtól az elmúlt évben mintegy kétmilliárd forintnyi támogatást kaptak az idegenforgalommal vagy vendéglátással foglalkozó vállalkozások. A mikrohitel-programban 150 millió forintot kapott 43 pályázó, Széchenyi-kártyát csaknem hétszáz, turizmussal foglalkozó vállalkozás igényelt összesen 1,8 milliárd forintos értékben. További négy vállalkozás a tőkejuttató programban számíthat 49 százalékos tőkeemelésre.

Ugrás vissza Ugrás vissza...