Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Borvidékek nemzetközi konferenciáját szervezik Tokajban

Létrehozva: 2004. április 28.
Módosítás: 2004. április 28.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A világon hét világörökséggé nyilvánított borvidék van, ezek találkozóját szervezik meg május végén Tokaj-Hegyalján - jelentették be a Magyar Turizmus Rt. szerdai rendezvényén. A tanácskozáson a világörökségi területek, nemzeti parkok és kisvasutak turisztikai hasznosításának lehetőségéiről volt szó.

Az idegenforgalmi szakemberek egyetértenek abban, hogy Magyarország egyik legfontosabb idegenforgalmi vonzerejét jelentik a nemzeti parkok, a kisvasutak és a nyolc magyarországi világörökségi terület. Ezek jelenlegi helyzetéről és a turisztikai hasznosításukhoz szükséges marketingstratégiáról rendezett tanácskozást a Magyar Turizmus Rt. a Magyar Utazási Irodák Szövetségével együttműködve elindított A hónap turisztikai terméke című rendezvénysorozat keretében.

A világörökségnek egyre nagyobb a presztízse

Az UNESCO eddig 754 területet nyilvánított világörökséggé, ebből nyolc található hazánkban - emelte ki az általa igen örvendetesnek tartott adatot Pintér Tamás , a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága Titkárságának vezetője. A világörökségek több mint fele Európában és Észak-Amerikában található, a kontinensen éllovas Olasz-, Spanyol-, Németország és Nagy-Britannia után a mezőny első felében szerepel hazánk is.

A világörökségek az elmúlt években egyre nagyobb jelentőségre tettek szert, növekvő presztízsüket jelzi az is, hogy az uniós csatlakozás kapcsán rendezett brüsszeli kiállításon a visegrádi négyek (hazánk, valamint Csehország, Lengyelország és Szlovákia) világörökségi helyszíneik bemutatásával vettek részt - mondta Pintér Tamás. A növekvő presztízs egyben a turisztikai vonzerő bővülését is jelenti: egyre több turista célja a világörökségi helyszínek megtekintése.

Guinnessrekord-kísérletek és borkóstolás százezerért

A Magyar Turizmus Rt. rendezvényén négy hazai világörökségi helyszín: Pannonhalma, Hollókő, a Fertő-Hanság és Tokaj-Hegyalja mutatkozott be. Tokajról, pontosabban a térséget világörökséggé tevő borról és az ahhoz kapcsolódó nemzetközi borfesztiválról Nyikos István , a Magyar Borok Háza ügyvezető igazgatója beszélt. A május 28-31-i program számos újdonsággal szolgál majd, egyebek mellett meghívják egy nemzetközi konferenciára annak a hat borvidéknek a képviselőjét, amely Tokaj-Hegyalja mellett világörökségi minősítéssel rendelkezik.

Ezenkívül két Guinness-rekordot is szeretnének felállítani: azt tervezik, hogy 48 órán keresztül szólnak majd Tokajjal és a tokaji borral kapcsolatos irodalmi és zeneművek idézetei, valamint megszervezik a leghosszabb borkóstolás elnevezésű programot is: 96-féle bort (félóránként újat) kell végigkóstolnia annak, aki ezen a megmérettetésen nyerni akar. A borfesztivál egy igazi kuriózumot is ígér: Az évszázad borkóstolása című programban csaknem száz év, az 1906 és 1994 közötti évek termését lehet végigkóstolni - igaz, ennek ára százezer forint lesz.

Izgalmas programokat ígérnek a nemzeti parkok

Az előadásokon kiderült az is, mennyire nem ismerjük még leghíresebb üdülőhelyeink természeti értékeit sem. Dr. Kopek Annamária , a Balatonfelvidéki Nemzeti Park igazgatóságának osztályvezetője olyan, alig ismert turisztikai lehetőségeket említett, mint például a kápolnapusztai bivalyrezervátum, a salföldi major, a Lóczy gejzírösvény vagy az úgynevezett Matula-kunyhó, amely Fekete István írónak, a Tüskevár szerzőjének állít emléket.

Szabó Lajos , a Magyar Turizmus Rt. Hortobágy-Tisza-tavi projektmenedzsere megemlítette: kevesen tudják, milyen sok halastó és gazdag élővilágú, nagy területű mocsár található a Hortobágyon. Külön kiemelte a Tisza-tavi izgalmas csónaktúrákat, amelyek során a résztvevők megfigyelhetik az itt fészkelő kétszáz madárfajt, amelyek hamar otthonra találtak a folyó és a tó sajátos keresztezését nyújtó természeti környezetben. A Tisza-tó arról is híres, hogy igyekeznek betartani az ökoturizmus szigorú szabályait - mondta Szabó Lajos.

Ugrás vissza Ugrás vissza...