Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Európai turisztikai fórumnak ad otthont ősszel hazánk

Létrehozva: 2004. június 29.
Módosítás: 2004. június 29.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország az Európai Bizottsággal és a holland elnökséggel együttműködve október 15-16-án Budapesten rendezi meg a III. Európai Turizmus Fórumot. A tanácskozáson 36 ország több száz idegenforgalmi szakembere vesz részt.

Az Európai Bizottság 2002-ben kezdeményezte az évente megrendezendő fórumot a turizmusban résztvevők együttműködésének elősegítése érdekében - mondta Pál Béla , a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium turizmusért felelős politikai államtitkára kedden. Az Európai Turizmus Fórumot 2002-ben Brüsszelben, 2003-ban Velencében tartották.

A budapesti fórumra - melyről részletesebb tájékoztatás a rendezvény honlapján olvasható - mintegy 36 országból 400-500 turisztikai szakembert várnak - közölte az államtitkár. Várhatóan részt vesz a rendezvényen az Európai Bizottság több biztosa, az Európai Parlament, illetve a Régiók Tanácsának képviselői. Jelezte részvételét az Idegenforgalmi Világszervezet főtitkára, számos európai turisztikai szakmai szervezet elnöke, főtitkára, valamint a tagországok turisztikai vezetői.

A turizmus új trendjeivel is foglalkozik a tanácskozás

A fórum előkészítésére  még januárban testület alakult, és közbeszerzés keretében a lebonyolításra a Budapest Welcome Touristic Kft.-t választották ki. Az egyeztető megbeszéléseken kialakultak a fórum fő témakörei. Kiemelt téma lesz a szolgáltatások egységes belső piaca, a foglalkoztatás, a képzés a turisztikai szektorban. Ez utóbbi témakör részeként áttekintik a turisztikai képzés kihívásait, a szezonális és részmunkaidős foglalkoztatás kérdéseit és a vidéki foglalkoztatási lehetőségeket.

Külön szekcióban foglalkoznak majd a résztvevők a turizmus új trendjeivel. Ez utóbbi a csoportban elemzik az egyes társadalmi rétegek - így az ifjúsági, senior és mozgáskorlátozott turizmus - lehetőségeit és igényeit, valamint az egész világon egyre gyakrabban feltűnő "környezetbarát" turisták szerepét, és az egyre gyarapodó olcsó légitársaságok turisztikai hatását.

Az elfogadott európai alkotmány szerint a turizmus olyan terület, amelyen az unió a tagállamok intézkedéseit támogató, kiegészítő, összehangoló tevékenységet végez. Pál Béla szerint várhatóan erősödni fog azon ajánlások szerepe, amelyek a turizmus versenyképességét javítják.

Kedvezők a turizmus idei eredményei

Az államtitkár a magyarországi idegenforgalom első négyhavi eredményeit ismertetve kiemelte, hogy a kereskedelmi szálláshelyek 8 százalékkal több vendéget fogadtak, mint egy évvel korábban, és 8 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma is. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban először haladta meg a 2 milliót.

A belföldi forgalom kiegyensúlyozott növekedést mutatott az első négy hónapban, a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 3 százalékkal gyarapodott az elmúlt évhez képest. Pál Béla emlékeztetett arra, hogy növekedett az üdülési csekkek értékesítése. Míg 2002-ben 1,8 milliárd forintnyi, 2003-ban 5,1 milliárd forintnyi csekket értékesítettek, addig 2004 első négy hónapjában meghaladta a 4 milliárd forintot az üdülési csekkek eladása.

Ugrás vissza Ugrás vissza...