Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új turisztikai trendek: ökoturizmus, gasztronómia, sport

Létrehozva: 2004. szeptember 26.
Módosítás: 2004. október 7.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország a világ idegenforgalmából 2-3 százalékkal részesedik, kevés az itt töltött napok száma, és keveset költenek a hazánkba érkező turisták. Szeptember 27-ét az Idegenforgalmi Világszervezet nyilvánította az idegenforgalom világnapjává.
Szeptember 27-én ünneplik az idegenforgalom világnapját, amelynek megtartásáról a turizmus vezető iparággá fejlődésének elősegítése céljából 1975-ben megalakult Idegenforgalmi Világszervezet döntött.
A WTO 54 alapítója között volt Magyarország is. A szervezet közgyűlése 1979 őszén határozott a világnap megtartásáról annak emlékére, hogy 1970. szeptember 27-én fogadták el a WTO megalapítására vonatkozó okmányt. A megemlékezés célja, hogy felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a turizmus fontosságára, a turizmusnak a társadalmi és kulturális értékmegőrzésben, valamint a politikai és gazdasági életben betöltött szerepére.
Az elmúlt évtizedek statisztikái azt tükrözik, hogy a turizmus a világgazdaság egyik legtartósabban és legdinamikusabban fejlődő ága, még akkor is, ha a tendenciát - azaz az utazási kedvet - megzavarják a terrortámadások és az egyes országokat sújtó gazdasági nehézségek. Tavaly a német turisták visszaszerezték első helyüket az amerikaiaktól a világ idegenforgalmi ranglistáján, ők költötték a legtöbbet utazásra.
Többen érkeznek Ázsiából és Amerikából
A XXI. században Ázsia idegenforgalma fejlődik majd a leggyorsabban, 2020-ra Kína válik a világ első számú idegenforgalmi célpontjává, és évi 100 millió turistájával a világ negyedik legnagyobb küldő országa lesz. A Magyar Turizmus Rt. ezért Kínát kiemelten kezeli. Idén az első félévben egyébként az Európán kívüli földrészek mindegyikéről megélénkült a kereskedelmi szálláshelyekre irányuló forgalom. Az Ázsiából érkező vendégek kétharmadával, az amerikai földrészről érkezők negyedével több éjszakát vettek igénybe, mint 2003 első félévében.
Keveset költenek a Magyarországon nyaraló külföldiek
A magyar idegenforgalom részesedése a világforgalomból 2-3 százalék, a bevételekből viszont még 1 százalékkal sem részesedünk. Kevés a turisták költése, rövid az itt tartózkodás ideje, inkább a tranzit forgalom nagyobb.
Magyarország ugyanakkor kiváló adottságokkal rendelkezik termál- és gyógyvízek tekintetében. Ezret is meghaladja a 30 Celsius-fok feletti vizet, többnyire gyógyvizet adó kutak száma. Tapolcán található Európa legnagyobb barlangfürdője, Hévízen a világ második legnagyobb melegvizű tava. A gyógyturizmuson kívül hazánk adottságai lehetővé teszik a világban egyre népszerűbb falusi turizmus , a konferenciaturizmus, a gasztronómiai turizmus, ezen belül a borturizmus fejlesztését.
Október végére várhatóan elkészíti a nemzeti turizmusfejlesztési stratégia végleges változatát az Országos Idegenforgalmi Bizottság. Ez a stratégiai terv - parlamenti elfogadása esetén - kormányzati ciklusokon átívelve meghatározó lehet a hazai idegenforgalom fejlődése szempontjából.
Uniós támogatás a magyar turizmus fejlesztésére
A 2004 és 2006 közötti időszakban az Európai Unió támogatási alapjaiból összesen 20 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar turizmus rendelkezésére. Pál Béla turizmusért felelős államtitkár szerint az Európai Unió 2007 és 2013 közötti finanszírozási időszakában ezek a források hét-nyolcszorosukra nőnek, ami 140-160 milliárd forint pluszt jelent a magyar turizmusfejlesztés számára.
Magyarország az Európai Bizottsággal és a holland elnökséggel együttműködve október 15-16-án Budapesten rendezi meg a III. Európai Turizmus Fórumot . A tanácskozáson 36 ország több száz idegenforgalmi szakembere vesz részt.
Ugrás vissza Ugrás vissza...