Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Együttműködési megállapodást kötött a turizmusért felelős miniszter és az OPSZ

Létrehozva: 2005. január 26.
Módosítás: 2005. január 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Együttműködési megállapodás született Kolber István miniszter és az Országos Polgárőr Szövetség között. Ennek értelmében a szövetség nyáron fokozott bűn- és baleset-megelőzési szolgálatot látnak majd el.
A polgárőrök a nyári idegenforgalmi szezonban fokozott bűnmegelőzési és baleset-megelőzési szolgálatot látnak el, és segítenek a turisták tájékoztatásában - erről írt alá együttműködési megállapodást Kolber István , a turizmust felügyelő tárca nélküli miniszter és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) szerdán.
A megállapodás értelmében az OPSZ a nyári idegenforgalmi szezonban fokozott bűnmegelőzési szolgálatot lát el a fővárosban, a Balatonon környékén, a Duna-kanyarban, a Tisza-tónál, valamint a gyógyturizmus egyes kiemelt helyszínein - áll a tárca nélküli miniszter hivatalának közleményében.
A polgárőrök vállalják, hogy a szállodák környékén, a strandok parkolójában és a külföldiek által látogatott szórakozóhelyek közelében járőrszolgálatot teljesítenek. Felvilágosítást adnak a turistáknak és a bűnmegelőzés érdekében idegen nyelvű tájékoztató szórólapokat terjesztenek, a strandok közelében pedig segítik a mentési feladatokat ellátó szervezeteket a fürdőzés szabályainak betartatásában.
Az OPSZ együttműködik az állami szervekkel is
Kolber István példaértékűnek és rendhagyónak nevezte az együttműködési megállapodást, mert a polgárőrség nem pénzt kért, hanem együttműködést ajánlott. Túrós András, OPSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a korábbi években is teljesítettek szolgálatot a polgárőrök az idegenforgalmi kiemelt helyszíneken. A jövőben ehhez a szolgálathoz kapnak megfelelő szakmai hátteret, és segítséget a továbbképzésben és a turizmussal kapcsolatos feladatokra való felkészülésben, valamint a Magyar Turizmus Rt. közreműködik az OPSZ által készített bűnmegelőzési szórólapok terjesztésében.
A megállapodást a hivatal közleménye példaértékűnek nevezi, mert - mint írják - az önkéntes alapon szerveződő polgárőrség majd szorosan együtt dolgozik az állami szervekkel, a bel- és külföldi turisták biztonsága és tájékozottsága érdekében.
A szövetség elnöke elmondta: a polgárőrség civil szerveződésként a mindenkori kormányok közbiztonsági és bűnmegelőzési programját segíti. Az országban 70 ezer polgárőr 1.700 egyesületben működik. A kormány 2005-ben a polgárőrség működését 160 millió forinttal támogatja, további 500-600 millió forintot szánnak erre a célra az önkormányzatok. Kitért arra is, hogy az idegenforgalmi szezonban a Balaton térségében 4-5 ezer polgárőr teljesít szolgálatot naponta, országosan pedig 12-13 ezer az idegenforgalmi helyeken.
A turizmus állami irányítása korábban már hasonló tartalmú együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a megyei rendőrkapitányságokkal.
Ugrás vissza Ugrás vissza...