Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Csökkent a turisták száma és a szálláshelyek árbevétele

Cikk:

Az év első kilenc hónapjában a kereskedelmi szálláshelyeken 11 százalékkal csökkent a vendégek és 6 százalékkal a vendégéjszakák száma - közölte pénteken a KSH.

Idén az első háromnegyed évben a kereskedelmi szálláshelyeken a külföldi és belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki értéktől, miközben a szálláshelyek árbevétele folyó áron 9 százalékkal mérséklődött - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

Az első nyolc hónap mindegyikében, szeptemberben is alacsonyabb vendégforgalmat regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek, mint 2008-ban. A szálláshely-szolgáltatási piacot 2009 eleje óta visszaesés jellemzi, trendforduló egyelőre nem következett be.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 172 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2009. január-szeptemberben, ezen belül a szállásdíjbevétel 101 milliárd forint volt. Az összes bevétel folyó áron 9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 15.003 forint volt. 2008-ban ugyanez 14.813 forintot tett ki.

A közlemény szerint a szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások 2009. január-szeptemberre számított árindexe 2, illetve 6,3 százalékos növekedést jelzett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Ugrás vissza Ugrás vissza...