Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:A turisták helyett a cégek állják a magasabb áfakulcs terheit

Létrehozva: 2004. május 11.
Módosítás: 2004. május 11.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

A magasabb áfakulcs jelentős többletterheket ró az idegenforgalmi cégekre - hangzott el a parlament szakbizottságának keddi ülésén. A turisztikai vállalkozások a piaci verseny miatt kénytelenek saját forrásból fedezni a különbözetet.

Az áfakulcsok emelése jelentősen rontotta az idegenforgalmi vállalkozások versenyképességét - közölte Niklai Ákos , a Magyar Szállodaszövetség elnöke az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának keddi ülésén. Elmondta: gondot jelent, hogy a turisztikai cégek már tavaly elkészítették az idei évre vonatkozó ajánlataikat, ezért az év elején bevezetett áfakulcs-változásokat kénytelenek önerőből kifizetni. Hangsúlyozta, hogy az éles verseny miatt nem lehet áthárítani a piacra a többletterhet.

Hétszázezer forintnyi többletkiadás

Háber Tamás , a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke közölte: számításaik szerint a törvényhozás által előírt szabályok betartása az idén havonta mintegy 200 ezer forint többletkiadást okoz a vállalkozásoknak a korábbi évekhez képest. Hozzátette: az áfakulcs 12 százalékról 15 százalékra történő emelése egy átlagos étteremnek 700 ezer forint többletterhet okoz évente.

Nem lesz különbizottság

Lasztovicza Jenő , a bizottság fideszes elnöke arra tett javaslatot, hogy állítsanak fel egy bizottságot, amely segít lobbizni a szakmai szervezeteknek egy "kiszámíthatóbb, átláthatóbb adózási rendszer kidolgozásánál". Mint mondta "egy olyan kisebb csoportot állítsunk fel, amely részt vesz az egyeztetések koordinálásában".

A kormánypárti képviselők két tartózkodás mellett leszavazták a javaslatot. Tompa Sándor , a testület szocialista alelnöke elmondta: nincs szükség még egy bizottságra, hiszen a parlamenti szakbizottság fokozott figyelemmel vizsgálja az ágazat helyzetét.

Ugrás vissza Ugrás vissza...