Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megkezdődik a turisztikai stratégia társadalmi vitája

Létrehozva: 2004. április 26.
Módosítás: 2004. április 26.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Egyéves előkészítés után elkészült a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia munkaanyaga, amelynek társadalmi vitája a napokban kezdődik el - jelentették be hétfőn a gazdasági minisztériumban. A turisztikai stratégia véglegesítése a nyár végére várható, és az a későbbi ágazati jogszabályok alapja lehet.

Vendégközpontúság, igényesség, összefogás a szakmai szereplők között, valamint a politika és a szakma között - hazánk idegenforgalmi adottságai mellett ezeket nevezte a turizmusfejlesztés szempontjából legfontosabb tényezőknek Csillag István azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen a Nemzeti turizmusfejlesztési stratégia vitaanyagát mutatták be. A gazdasági és közlekedési miniszter aláhúzta: a 2013-ig szóló stratégiajavaslat azért készült, hogy feltárja a hazai turisztikai adottságok minél jobb kihasználásának lehetőségeit

.

Az életminőség javítása a legfontosabb

A gazdasági miniszter, valamint Pál Béla turisztikai államtitkár és Wolff Péter , az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke egyaránt azt hangsúlyozták: a stratégia munkaanyagában a turizmus nem csupán egy gazdasági ágazatként, hanem az élet egészének szerves részeként jelenik meg. "Azt kell elérni, hogy ez tudatosuljon mindenkiben, aki egy vendéggel kapcsolatba kerül, nemcsak a turizmushoz szorosan kötődő szakmák képviselőiben" - mondta Pál Béla.

A készülő stratégiáról Csillag István elmondta: most először készül olyan, legalább tízéves időtartamra szóló munkaanyag, amely foglalkozik azzal, hogy mit szeretnének a szakmai szervezetek és a politikusok elérni, és ehhez milyen eszközök, módszerek, valamint milyen pénzügyi források állnak rendelkezésre. A cél az, hogy az idelátogató vendég egy olyan "élményláncot" kapjon, amely az országba belépésétől egészen a hazautazásáig elkíséri őt - fogalmazott a miniszter.

A stratégia megfelelő tervezési alapot biztosíthat ahhoz is, hogy a 2007 és 2013 közötti időszakra készülő új nemzeti fejlesztési tervben a turizmus önálló fejezetként szerepeljen - szögezte le Pál Béla. Ez azért fontos, mert az uniónak abban a pénzügyi-tervezési időszakában hazánk várhatóan nyolcszor-tízszer annyi támogatást kap majd az operatív programokra, mint 2004-2006 között.

Interneten is véleményezhető a vitaanyag

A gazdasági tárca honlapján is elérhető stratégia helyzetelemzése szerint a turizmusfejlesztés legfontosabb feladata az életminőség átfogó javítása. Mint Csillag István fogalmazott: a turizmus az igényességről szól, és amikor azt vizsgáljuk, hol tart hazánk a Csehországgal vagy Horvátországgal, és hol tart Budapest a Prágával folyó versenyben, akkor nemcsak turizmusról és a szektoron belüli versenyről beszélünk, hanem általában az ország és a város pozícióiról.

A helyzetelemzés megállapítja: a jelenlegi turisztikai kínálatunk fokozatosan veszít versenyképességéből, hiányzik a fejlesztésekhez szükséges kutatási háttér és indikátorrendszer. Az elemzés foglalkozik a versenyképességgel és a hosszú távú fejlődéshez szükséges feltételek megteremtésével, a turisztikai fogadókészség bővítésének lehetőségeivel, a turisztikai marketinggel, az emberi erőforrás (például szakképzés) problémáival, valamint az intézményrendszerrel.

A most kezdődő társadalmi vita részeként május 4-én az országgyűlési szakbizottság tárgyal a stratégiáról, majd május 5-től a regionális idegenforgalmi bizottságok tagjaival ismertetik meg a vitaanyagot. Emellett a napokban elküldik az anyagot a turisztikai szakmai szervezeteknek, míg a turizmusstrategia@gkm.hu e-mail címen minden érdeklődő (akár laikus, akár szakember) kifejtheti véleményét a tervezetről.

A társadalmi vitát június végén zárják le, a stratégia végleges változata a tervek szerint legkésőbb augusztus végére elkészül. Ősszel várhatóan ismét az Országgyűlésbe kerül az anyag, ahol azt egy parlamenti nyílt napon vitatják meg. Az elfogadott stratégia ezt követően az ágazat jogi szabályozásának - akár egy turizmus-törvénynek, akár országgyűlési vagy kormányhatározatoknak - képezheti majd az alapját.

Ugrás vissza Ugrás vissza...