Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Üdülési csekk az alacsony jövedelmű munkavállalók részére

Létrehozva: 2004. május 27.
Módosítás: 2004. május 27.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az év első hónapjaiban megduplázódott az eladott üdülési csekkek értéke. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány június elsején újabb szociális célú pályázatot írt ki, melyen keresztül az alacsony jövedelmű munkavállalók juthatnak további üdülési támogatáshoz.
Újabb pályázatot hirdet a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány azok számára, akik munkáltatójukon keresztül nem jutnak üdülési csekkekhez. A szociális alapon meghirdetett pályázat keretei között 350 millió forint támogatással 700 millió forint értékben kaphatnak üdülési csekket a bruttó 70 ezer forintnál kevesebb jövedelemmel rendelkezők. A támogatás összege 15 ezer forint, így a 15 ezer forintos önrész megfizetésével juthatnak hozzá a kérelmezők a 30 ezer forintos csekkhez.
A kérelmek benyújtásának határideje június 30, a kérelmezők 2004. július 15. után a 06/30-303-0-303 telefonszámon - adóazonosító jelük megadásával - automata útján tájékozódhatnak arról, részesültek-e támogatásban. Az üdülési csekket értékküldeményként küldik ki, a saját hozzájárulás beérkezésétől számított két héten belül a kérelmező által az adatlapon megjelölt címre.
A napokban kapnak értesítést a MNÜA eddigi két pályázatának nyertesei. Az időskorúak és a nyugállományban lévők számára 100 millió forint támogatást osztott szét az alapítvány. Pályázatonként a nyugdíj összegétől függően 5, 15, 25 ezer forintos támogatást kaphattak a kérelmezők a 30 ezer forintos üdülési csekkhez. Egy másik pályázat keretében az alacsony jövedelmezőséggel rendelkező iparágakhoz tartózó vállalatok, cégek vásárolhattak üdülési csekkeket munkavállalóik számára. Ebben az esetben a csekk értékének felét kellett saját hozzájárulásként kifizetni.
Az üdülési csekknek köszönhetően nyolc százalékkal nőtt a belföldi turizmus
Pál Béla , a gazdasági tárca politikai államtitkára szerint az üdülési csekkek jelentősen hozzájárulnak a belföldi turizmus fellendüléséhez, amely nemcsak a gazdaság, de az érintett településeken lakók életkörülményeit tekintve is sokat számít. 2002-ben 1,8 milliárd forint értékben, 2003-ban pedig - nagyrészt az adómentes értékhatár felemelése következtében - 5,1 milliárd forintért adtak el üdülési csekkeket. A korábbi 81 ezerrel szemben 2003-ban 174 ezer fő pihenéséhez jelentett támogatást.
2003-ban a kereskedelmi szálláshelyek belföldi bevételeinek 20 százaléka üdülési csekkből származott, a 13 százalékos évi növekedésből 8 százalék az üdülési csekkeknek volt köszönhető.
Idén már utazásra is felhasználható a csekk
Az év első három hónapjában megduplázódott a vásárolt üdülési csekkek értéke a tavalyi adatokhoz képest. Pál Béla szerint a forgalom növekedését várják attól is, hogy idén már nemcsak színvonalas belföldi szálláshelyeken, illetve utazási irodák fogadják el, hanem a csekk felhasználható a MÁV, a Volánbusz Rt., a GYSEV és a Balatoni Hajózási Rt. járatain is.
Ugrás vissza Ugrás vissza...