Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Répás Zsuzsanna: érthetetlen az ukrán parlament döntése

Cikk:

Az ukrán parlament törvénymódosítást fogadott el, amelynek értelmében ezentúl pénzbírsággal sújtják Ukrajnában azokat, akik eltitkolják kettős állampolgárságukat. A módosítás így lényegében megerősíti a kettős állampolgárság tilalmát. A magyar kormány megdöbbenéssel értesült a döntésről – közölte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár csütörtökön.

A döntés azért is érthetetlen, mert nincs összhangban az ukrán valósággal: Ukrajna nyugati szomszédai közül többen biztosítják az állampolgárság felvételének lehetőségét az ott élő nemzeti kisebbségeknek, de számuk elenyésző ahhoz képest, hogy az ország keleti részében százezrekre vagy milliókra tehető azok száma, akik orosz állampolgársággal rendelkeznek - fejtegette. Egyes hírek szerint az ukrán legfelsőbb politikai vezetésben is vannak olyanok, akik orosz állampolgársággal rendelkeznek - mondta Répás Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a nyilvános és nem nyilvános magyar diplomáciai fellépésnek köszönhetően mára megszűntek a magyar állampolgárságot igénylőket ért korábbi zaklatások.

Az állampolgársággal foglalkozó egyes jogi rendelkezések módosításáról szóló törvényt a 450 fős Verhovna Rada 264 képviselője szavazta meg - jelentette szerdán az Ukrinform hírügynökség. "A törvény az egyetlen állampolgárságra vonatkozó, az ország alkotmányában foglalt követelmény megvalósítására irányul oly módon, hogy elejét veszi a kettős állampolgárság birtoklásának, illetve csökkenti az ilyen esetek számát" - idézte a hírügynökség a jogszabály indoklását.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerdán érthetetlennek és a kisebbségekkel szembeni barátságtalan lépésnek tekintette az ukrán parlament keddi döntését a kettős állampolgárság büntetéséről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...