Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Támogatjuk Ukrajna integrációs törekvéseit

Cikk:

A kulturális, oktatási, kereskedelmi és gazdasági együttműködés kiszélesítéséről tárgyalt ukrán kollegájával Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön. Mikola Azarov megköszönte a magyar közreműködést abban a tárgyalássorozatban, amelynek köszönhetően végül lehetővé vált, hogy Ukrajna Európából gázt szállítson a magyarországi vezetékrendszeren keresztül.

Ukrajna a jövőben is egy gyors gazdasági növekedésre képes ország lesz, Magyarország pedig szeretne részt venni ebben a fejlődésben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mikola Azarov ukrán kormányfővel.

Orbán Viktor szerint a ciprusi gazdasági krízis is rávilágít arra, hogy az egyoldalú külkereskedelem – vagyis hogy a magyar export háromnegyede Nyugat-Európa felé irányul – korlátokat is jelent, mert így kihasználatlanul maradnak a keletre fekvő országok, így az Ukrajna által kínált lehetőségek. Magyarország a most folytatott tárgyalások révén szeretné erősíteni, új területekre is kiterjeszteni a két ország közötti együttműködést.

A tárgyaláson a magyar kormányfő támogatást kért ukrán partnerétől az Ukrajnában tavaly elfogadott nyelvtörvény végrehajtása ügyében, ami fontos az ott élő magyar kisebbségnek. Ez egy lojális, de a nemzeti identitását és kultúráját fenntartani akaró közösség - így ajánlotta a kormányfő az ottani magyarokat Mikola Azarov figyelmébe.

A megbeszélésen téma volt továbbá az energiafüggőség és az energetikai kooperáció - közte a gáz és a villamos áram - kérdése, valamint kulturális ügyek, amelyek kapcsán megállapodtak arról, hogy kulturális napokat rendeznek Ukrajnában és Magyarországon. Felmerült egy ukrán-magyar ösztöndíjprogram lehetősége is. Megvitatták emellett a magyar-ukrán határforgalom bővítésének, új határátkelők megnyitásának és a régiek korszerűsítésének lehetőségét.

A hagyományosan jó kétoldalú kapcsolatok megerősítését és továbbfejlesztését célozta a mostani ukrán-magyar miniszterelnöki találkozó – mondta Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a megbeszélések után. A tárgyalások szerteágazó területeket érintettek, beleértve a kultúrát, az oktatást, a kereskedelmet és a gazdaságot. Folytatjuk az együttműködést az atomenergia területén, javítani fogjuk a kombinált áruszállítás lehetőségeit, szélesíteni fogjuk a már meglévő szállítási hálózatokat egyebek között a határ menti régióban, és javítani fogjuk a határátlépőkön az állampolgárok kiszolgálását - mondta az ukrán miniszterelnök.

Azarov kijelentette: örül annak, hogy Orbán Viktor azt mondta, Magyarország folyamatosan támogatni fogja Ukrajna minden olyan törekvését, amely az ország európai integrációját célozza. Az ukrán kormányfő személyes köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak azért a közreműködéséért, amellyel végül  pozitív eredménnyel zárult egy hosszú és nehézkes tárgyalás-sorozat, és ennek nyomán lehetővé vált, hogy Ukrajna Európából gázt szállítson a magyarországi vezetékrendszeren keresztül. Tréfásan megjegyezte, hogy az első gázmolekula csütörtökön átlépte a magyar-ukrán határt.

Végül Orbán Viktor és Mikola Azarov szándéknyilatkozatot írt alá a magyar-ukrán államhatár közúti átkelőhelyeinek átfogó fejlesztéséről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...