Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A Földhivatal Online rendszerben 2020. július 10-én pénteken 17:00 és 23:00 között karbantartást végzünk. Ezen időszak alatt a Földhivatal Online szolgáltatást a még nem regisztrált felhasználók nem vehetik igénybe. A karbantartás ideje alatt az új felhasználók regisztrációja, valamint a személyes adatok megadása, módosítása szünetel.

Kérjük a fentiek figyelembevételét! Szíves megértését köszönjük.

 

MORZSÁK

TARTALOM:Magyar támogatási lista Ukrajnának

Létrehozva: 2005. július 13.
Módosítás: 2005. július 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Magyarország hosszú listát adott át Ukrajnának azokról a lehetséges projektekről, amelyekben segítheti szomszédját az Európához való közeledésben.
Somogyi Ferenc külügyminiszter szerdán Budapesten találkozott Borisz Taraszjuk ukrán partnerével. A tárgyalás után a magyar külügyminiszter elmondta: hazánk egy hosszú listát adott át Ukrajnának azokról a lehetséges projektekről, amelyekben segítheti szomszédját az Európához való közeledésben. - Változatlanul határozottan támogatjuk, hogy az európai perspektíva nyitott legyen Ukrajna számára, és az előrehaladás ezen az úton alapvetően az ország teljesítményétől függjön - jelentette ki Somogyi Ferenc.
Az átadott magyar listán szerepel például: az EU és Ukrajna között a közeljövőben véglegesítendő vízummegállapodás magyar vonatkozásainak kezelése, a hazai tapasztalatok átadása ukrán közigazgatási vezetőknek, az Ukrajna demokratizálódását elősegíteni hivatott nyíregyházi kezdeményezés bővítése más uniós partnerek részvételével és finanszírozásával, valamint az intézmények működtetése, a közvélemény-felkészítő kommunikáció terén meglévő magyar tapasztalatok megosztása.
Megállapodás 2006 végéig
Somogyi Ferenc megjegyezte, hogy a Borisz Taraszjukkal szerdán aláírt megállapodás - amely a két külügyi tárca közötti konzultációs tervet rögzíti 2006 végéig - ezeket az elképzeléseket szolgálja.
Az ukrán diplomácia vezetője kiemelte: kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy a készülő ukrán kisebbségi törvénytervezet majdani elfogadásával ne csorbuljanak az ott élők jogai. "Örülök annak, hogy a kisebbségi jogok szavatolásáról aláírt deklaráció 1991 óta jól működik, és ennek alapján a kisebbségi vegyes bizottság is üléseket tart" - fogalmazott Borisz Taraszjuk.
Somogyi Ferenc közölte: megnyugvással hallotta, hogy az ukrán kisebbségi törvénymódosítás kapcsán a legutóbbi időben elterjedt felvetések megalapozatlanok, és semmi olyasmire nem kell számítani, ami kedvezőtlenül érintheti az Ukrajnában élő magyarságot.
"A 2007 utáni, a schengeni rendszerhez történő magyar csatlakozást követő vízumrendszer Magyarország és Ukrajna között semmiképpen sem lehet rosszabb a jelenleginél, nem ronthatja a két ország állampolgárainak helyzetét" - jelentette ki Borisz Taraszjuk.
Együttműködések
Somogyi Ferenc értékelése szerint a két ország közötti kereskedelmi forgalom és az ukrajnai magyar beruházások tekintetében látványosak az eredmények az utóbbi időben, az illetékes vegyes bizottságok a közeljövőben ismét összeülhetnek az infrastrukturális fejlesztések összehangolása, a határ menti együttműködés erősítése érdekében.
Mint elhangzott, napirenden van Viktor Juscsenko elnök és Julia Timosenko miniszterelnök budapesti látogatása is, egyelőre konkrét időpontok nélkül.
Ugrás vissza Ugrás vissza...