Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Magyarország nettó kedvezményezett az Európai Unióban

Cikk:

Magyarország minden évben több fejlesztési forrást tud lehívni befizetési kötelezettségénél - mondta Becker Pál, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) általános főigazgató-helyettese kedden az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) végrehajtását felügyelő eseti bizottság ülésén.

A bizottság az európai uniós támogatások 2007. évi felhasználásának ellenőrzéséről készített tájékoztatóját vitatta meg. Becker Pál felhívta a figyelmet arra, hogy a tájékoztató nem jelentés, azaz az ÁSZ nem végzett önálló vizsgálatot a témában, hanem más szervezetek ellenőrzéseinek tapasztalatait foglalta össze az Európai Számvevőszék minden tagországra vonatkozó kérésének megfelelően.

Magyarország a 2000-2006. évi Strukturális Alapok forrásainak kifizetése tekintetében az újonnan csatlakozók mezőnyének a 3. helyen van, de az EU 25-ök között a 19. helyen áll a 2007. évi kifizetések alapján. A Kohéziós Alap esetében az új tagországok között a 2., míg az összes tagországot tekintve a 6. helyen áll. A Kohéziós Alap felhasználása kapcsán Becker Pál felhívta a figyelmet, hogy a jelzett időszakban a kifizetések ellenére nagy a kötelezettségvállalási arány. A főigazgató-helyettes kitért arra, hogy korábbi vizsgálatuk rámutatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség humánerőforrás hiányára, illetve a magas fluktuációra. Gondnak nevezte a főigazgató-helyettes, hogy a források felhasználására vonatkozó adatokat tartalmazó elektronikus adatbázis, az EMIR-rendszer fejlesztést külső fejlesztő cég végzi, és "éles" adatbázison dolgozik.

Válaszában Molnár Csaba, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára elmondta, hogy az EMIR-rendszer fejlesztését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség informatikai főosztálya ellenőrzi. Az államtitkár utalt arra, hogy a korábbi ÁSZ-vizsgálatok észrevételei alapján a 2007-2013. évi uniós forrásokat felhasználó rendszeren sikerült javítani, példaként említett az egyablakos ügyintézés bevezetését, az eljárási rend egyszerűsítését, az elektronikus ügyintézését kiterjesztését, az egyszerűbb és gyorsabb kifizetési eljárást.

Pelczné Gáll Ildikó(Fidesz), az eseti bizottság elnöke kifogásolta, hogy az uniós pályázatokon elnyert támogatások kifizetése nehézkes, és jelentős elmaradás van az előirányzotthoz képest. A Kohéziós Alapnál jelentkező kifizetések lemaradásával kapcsolatban megjegyezte, hogy a korábban 27 milliárd forint költségvetési forrás állt rendelkezésre a nagyprojektek előkészítésére, és ennek nem látszik a hatása.
Az eseti bizottsági ülésen elhangzott, hogy a pénzügyi válság hatásaira tekintettel érdemes lenne átnézni, hogy a vállalkozások tudják-e tartani a fejlesztési támogatás elnyerésekor vállalt kötelezettségeiket az árbevétel növekedésére vonatkozóan, vagy a vállalkozásélénkítő csomagban bejelentett könnyítéseken túl a feltételeken tovább kellene javítani.

Képviselői kérdésre válaszolva Molnár Csaba elmondta, hogy az uniós források felhasználásakor a gazdaságfejlesztés a korábbihoz képest nagyobb figyelmet kap, a források felhasználását gyorsítani kívánják, de ez nem mehet a fenntarthatóság rovására.
Molnár Csaba az ülésen képviselői kérdésre válaszolva elmondta: a kiemelt projekteket támogató kormánydöntés után hat hónap áll a kedvezményezett rendelkezésre, hogy megfeleljen a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges feltételeknek. A miniszter levélben hívta fel a határidőt túllépő kedvezményezetteket, ha nem történik előrelépés, akkor visszavonják a támogatási lehetőséget, az így felszabaduló forrást pedig átcsoportosítják.
Az eseti bizottság döntött arról, hogy következő ülésén napirendre tűzik az uniós források átcsoportosítását is érintő hatásában 800 milliárd forint vállalkozásélénkítő csomag megtárgyalását.

Ugrás vissza Ugrás vissza...