Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Példás volt a vörösiszap-katasztrófa kezelése az ENSZ-megbízott szerint

Cikk:

Példás gyorsasággal és szakértelemmel reagáltak a magyar szervek a 2010-es vörösiszap-katasztrófára, de Magyarországnak van még teendője a kockázatelemzés fejlesztésében és egyes európai uniós ajánlások átültetésében – ezt nyilatkozta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának különmegbízottja, aki október 4-11. között vizsgálta a katasztrófa emberi jogi hatásait.

Calin Georgescu csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: egyhetes látogatásának az volt a célja, hogy tájékozódjon a 2010-es ajkai ipari baleset emberi jogokat érintő következményeiről, és szakértői javaslatokat tegyen arra vonatkozóan, miként lehet megszüntetni vagy enyhíteni a katasztrófának az emberi jogok érvényesülésére gyakorolt káros hatását. Hangsúlyozta, hogy egyelőre előzetes megállapításokat közöl, a magyarországi látogatáson szerzett információkat áttanulmányozva jelentést készít, amelyet 2013 szeptemberében terjeszt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé.

A jelentés konkrét ajánlásokat tartalmaz majd arról, miként lehetne megoldást találni Kolontár és Devecser érintett lakosainak gondjaira. A kormánynak és a katasztrófavédelemnek nemcsak a reagálása volt példaértékű, hanem az is, hogy az események után a kabinet hónapokig biztosított a helyszínen lelki és egészségügyi támogató ellátást, valamint hogy a környezetet és a közösségek egészségügyi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik. A kormánynak a baleset következményeit megszüntető vagy csökkentő erőfeszítései ellenére a devecseri és kolontári közösségek végső és igazságos jóvátételt követelnek, elsősorban azért, mert a felelősöket még nem kérték számon.

Bár a vörösiszap-katasztrófa után Magyarország átalakította vonatkozó törvényeit, szakmapolitikáját, de további lépésekre van szükség. Erre példaként említette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megerősítését, annak érdekében, hogy a felügyelete alá tartozó iparágak tekintetében kapjon szélesebb jogérvényesítő hatáskört. "Emellett továbbra is aggódom amiatt, hogy egyes súlyosan szennyező iparágaknál nagyobb fokú felelősségre vonhatóság nélkül Magyarországon az emberek továbbra is ki lesznek téve olyan társaságok kényének-kedvének, amelyek megpróbálnak kibújni a felelősség alól" - hangsúlyozta Calin Georgescu.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország még nem ültette át megfelelően a szakmapolitikába és a jogrendszerébe azt az európai uniós irányelvet, amely bizonyos iparágakban kötelező felelősségbiztosítási rendszer bevezetését javasolja. 

Ugrás vissza Ugrás vissza...