Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Megtartotta első ülését az új tagokkal kibővített Európai Bizottság

Létrehozva: 2004. március 16.
Módosítás: 2004. október 8.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Kedden először ülésezett az új tagállamokból jelölt biztosokkal együtt az Európai Bizottság. Az EU végrehajtó szervének munkaülésén a legfontosabb téma a terrorizmus elleni harc volt.

Az Európai Bizottság hivatalosan csak május 1-e, vagyis a csatlakozás után duzzad 30 fősre, de Brüsszelben már megkezdték a felkészülést a tíz új uniós biztos fogadására. A szervezet főpróbaként kedden munkaülést tartott a tíz jelölt részvételével. Balázs Péter magyar jelölt a tudósítóknak jóhangulatú, kötetlen tanácskozásról számolt be, ahol a legfontosabb téma a terrorizmus elleni harc volt.

A bizottság sem korlátozná a munkavállalást

Balázs Péter elmondta, hogy a munkaülésen két témát ajánlott a bizottság figyelmébe. Az egyik a munkavállalás: ugyanis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá a tagállamok azon aggodalmát, hogy a keleti államokból hatalmas emberáradat indul meg majd a nyugatiakba a bővítés után. Ezért arra sincs szükség, hogy a régiek korlátozzák a munkavállalás lehetőségét. A bizottság egyébként a tagállamoktól eltérően osztja hazánk álláspontját. Romano Prodi bizottsági elnök ezért várhatóan felveti a témát a jövő heti uniós csúcson is.

A másik téma az alkotmányozás volt. Balázs szerint a bizottságnak mindent meg kell tennie azért, hogy újra kezdődjenek az EU új alaptörvényéről folyó, tavaly abbamaradt tárgyalások.

Magyarul az unió honlapján

Immár magyar nyelven is elérhetők egyes információk az Európai Unió honlapján: az újonnan csatlakozó országok nyelvén készült internetes oldalakat Romano Prodi, és a 10 új tagállam biztos jelöltjei kedden közösen avatták fel.

A http://europa.eu.int internetes címen ezentúl 20 nyelven olvashatók információk az unió működéséről, történetéről, intézményeiről, a legfrissebb eseményekről.

Ugrás vissza Ugrás vissza...