Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:1956-ra emlékezett az ország

Létrehozva: 2006. október 23.
Módosítás: 2006. október 23.
Forrás: Magyarország.hu, MTI

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Zászlófelvonással kezdődött el hétfőn délelőtt az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulója alkalmából tartott központi megemlékezés. A Parlamentben elfogadták a Budapest '56 Szabadság Nyilatkozatot, a Felvonulási téren pedig felavatták a forradalom központi emlékművét.
Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren hétfőn délelőtt az 1956-os forradalom 50., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 17. évfordulóján.
Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő díszszemlét tartott. Az 50. évforduló tiszteletére hazánkba érkezett külföldi államfők, miniszterelnökök, vezető politikusok a parlament főbejárata előtti lépcsőn sorakoztak fel.
Új elem a ceremóniában
A hagyományos ceremónia új eleme, hogy a külföldi vendégek tiszteletére a történelmi zászlók mellett megjelentek a meghívottak államainak lobogói is.
Az ünnepségen részt vett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Jelen voltak a diplomáciai testület és az egyházak képviselői is.
Az eseményen az öt legfőbb magyar közjogi méltóság fehér rózsát tett a téren álló ’56-os emlékmű talapzatához hajtogatott, nemzeti színű zászlóra. Ezt követően a külföldi vendégek - államfők, kormányfők, delegációvezetők - helyezték el a megemlékezés és a tisztelet virágait, majd országuk zászlaja alatt sorakoztak fel.
47 ország képviselői jelentek meg
A rendezvényen 47 ország képviselői voltak jelen, köztük a norvég király, a luxemburgi nagyherceg, a belga herceg, tizennyolc államfő, két miniszterelnök, több parlamenti elnök, miniszter, nagykövet. Elhelyezte a megemlékezés virágát az Európai Bizottság elnöke, a NATO és az Európa Tanács főtitkára, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának és az ENSZ menekültügyi főbiztosságának képviselője, valamint New York Állam kormányzója is.
A Parlamentben a Budapest '56 Szabadság Nyilatkozat elfogadásával folytatódott az ünnepségsorozat. Beszédet mondott Szili Katalin, Gyurcsány Ferenc és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
Kora délután több közjogi méltóság, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke koszorúzott a budapesti Vértanúk terén, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál.
A forradalom bölcsőjének tekintett Műegyetemen délután emlékművet avattak, a forradalmat követő megtorlás áldozatainak nyughelyén, a Rákoskeresztúri sírkert 301-es parcellájánál pedig a külföldi vendégek helyezték el a tisztelet virágait. Este a Felvonulási téren felavatták a forradalom központi emlékművét.
Megemlékezések, avatások, elismerések
Országszerte már napok óta zajlanak az 1956-os forradalom és szabadságharc fél évszázados évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek.
Emlékülést rendeztek egyebek között a Legfelsőbb Bíróságon és a Magyar Tudományos Akadémián. Szombaton a Francia Köztársaság elnöke és Kanada miniszterelnöke levélben emlékezett meg a forradalomról.
Vasárnap Köszönet a szabadság hőseinek címmel állandó kiállítás nyílt a Hadtörténeti Múzeumban. Erdő Péter bíboros Mindszenty-portrét ajándékozott az Egyesült Államok nagykövetségének, a szerb nagykövetség falán pedig Nagy Imre és munkatársai tiszteletére emléktáblát avattak. A Parlamentben kitüntetéseket adtak át, este pedig az Operaházban díszelőadást rendeztek.
Ugrás vissza Ugrás vissza...