Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Új programok az október 23-i ünnepségsorozaton

Létrehozva: 2008. október 7.
Módosítás: 2008. október 7.
Forrás: MTI

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az október 23-i és a november 4-i állami ünnepségsorozat összköltsége nettó 206 millió forint - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

A programsorozatot megszervező céget közbeszerzési eljárás során választotta ki a Miniszterelnöki Hivatal, a pályázatra két cég nyújtott be ajánlatot, a nyertes a Masztodon Kft. lett.

A rendezvények október 23-án reggel a zászlófelvonással kezdődnek a Kossuth téren, a közjogi méltóságok, a Diplomáciai Testület tagjai, illetve az '56-os szervezetek képviselőinek részvételével. Ezt követően csendes megemlékezés lesz a Vértanúk terén a Nagy Imre szobor előtt. A program az '56-osok terén felállított emlékműnél folytatódik koszorúzással és rövid ünnepi műsorral.

Megújul a gála programja

Október 23-án este katonai tiszteletadás mellett lobban fel a Forradalom Lángja, amely november 4-én, a Nemzeti Gyásznapon - szintén katonai tiszteletadás mellett - alszik majd el.

Az idén megújul az operaházi Gála programja: a korabeli dalok és sanzonok mellett az '56-os eseményeknek emléket állító modernebb dallamok is felcsendülnek az Operaházban. Október 24-től 26-ig, 10 és 18 óra között az '56-osok tere szabadtéri múzeummal, utcaszínházzal és nyitott filmstúdióval várja az érdeklődőket.

A program idén kerekasztal-beszélgetésekkel is bővül, minden nap délután egy-egy órában az '56-os események szereplői mesélnek saját tapasztalataikról, és válaszolnak az érdeklődők kérdéseire. Az 1956-os forradalom 52. évfordulója alkalmából szabadtéri fotókiállítás is lesz a Szabadság téren, '56 a Föld körül címmel.

Az ünnepi rendezvénysorozat november 4-én, a Nemzeti Gyásznapon zárul: záróünnepségre a délelőtti órákban a közjogi méltóságok jelenlétében katonai tiszteletadás mellett kerül sor a Hősök terén.

28-án zárul az ötletpályázat

A 2008-as és 2009-es október 23-i ünnepségsorozatot egy, a Magyar Televízióval közösen meghirdetett forgatókönyv-író és ötletpályázat kapcsolja össze. A középiskolások és felsőoktatási hallgatók számára meghirdetett Film-Szabadság-'56 című pályázat lezárására október 28-án kerül sor, eddig juttathatják el a diákok forgatókönyveiket, terveiket és ötleteiket a Magyar Televíziónak.

A legjobb hat pályaművet a Magyar Televízió alkotói stábja megvalósítja, majd 2009. október 23-án este MTV 1-es csatornáján be is mutatja.

Ugrás vissza Ugrás vissza...