Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Ünnepségek és családi programok október 22-23-án

Létrehozva: 2004. október 21.
Módosítás: 2004. október 25.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra, valamint a köztársaság kikiáltására emlékezünk a hétvégén. A hagyományos ünnepi rendezvények mellett számos szórakoztató program várja az érdeklődőket.
Pénteken délután fél négykor a Műegyetemen tartott megemlékezéssel, majd a hagyományos fáklyás menettel veszi kezdetét az október 23-i állami rendezvénysorozat Budapesten. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 48., valamint a köztársaság kikiáltásának 15. évfordulójának előestéjén 19 órakor fellobban a forradalom lángja a Kossuth téren. (A fáklyás menet útvonalát lásd keretes anyagunkban!)
Szombaton reggel kilenckor katonai tiszteletadás mellett és a közjogi méltóságok jelenlétében felvonják az állami lobogót, majd virágokat helyeznek el a forradalom mártír miniszterelnöke, Nagy Imre szobránál. Tizenkét órától a köztársasági elnök átadja a Nagy Imre Érdemrendeket, az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc kormányfő.
A hivatalos programok sora az esti díszelőadással zárul, melyet az Operaházban rendeznek. Az ünnepséget a Magyar Televízió egyes csatornája, a Duna TV és a közszolgálati rádió élőben közvetíti.
Élő múzeum és interaktív nap
A szokásoknak megfelelően egész nap családi programok várják az érdeklődőket. Korhű járművekből álló konvoj indul fél kilenckor a Szoborparkból, melyeken színészek és bábosok történelmi tablókat és hétköznapi jeleneteket elevenítenek meg. Az "élő múzeum" várhatóan 13 órakor érkezik meg végállomására, a Felvonulási térre, ahol vasárnap estig kiállítások és előadások szórakoztatják a közönséget.
A Millenáris parkban interaktív napot rendeznek: lesz egyebek közt gyermekrajz-verseny, fotókiállítás, filmvetítés, fellép a Duna Művészegyüttes és a Ládafia Bábszínház. A Lövőház utcában korabeli járművekből nyílik alkalmi tárlat, óránként történelmi idegenvezetést tartanak.
A történelmi háttérről, a részletes programról az október 23-i ünnep hivatalos oldalán olvashatnak.
Ugrás vissza Ugrás vissza...