Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Fővárosi programok március 15. alkalmából

Létrehozva: 2006. március 10.
Módosítás: 2006. március 13.
Forrás: Magyarország.hu

Ugrás a cikkre...

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Idén is bárki elhelyezhet virágot a fővárosi Kossuth téren felállított Nemzeti Kokárdába: a március 15-i központi rendezvények már kedden megkezdődnek. A Múzeumkertben, a Lánchídon és a Roosevelt téren egész nap színes programok várják az érdeklődőket.

Az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc 158. évfordulója alkalmából március 14-15-én a következő központi rendezvények lesznek Budapesten:
Március 14.
10.00 - a Kossuth téren felállított Nemzeti Kokárda vázába az ünneplők elhelyezhetik virágaikat. A helyszínen biztosított piros, fehér és zöld virágokból március 15-ére elkészülhet a nemzet kokárdája.
20.00 - koncert a Magyar Tudományos Akadémia előtt. Fellép a Republic együttes.
Március 15.
9.30 - a Magyar Köztársaság új lobogójának ünnepélyes átadása és felvonása katonai tiszteletadás mellett a Kossuth téren, majd koszorúzás a Kossuth-szobornál. A koszorúzást követően a közjogi méltóságok virágot tűznek a Nemzeti Kokárdába. Az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc idei ünnepére új lobogó és talapzat készült.
10.00 - ünnepi menet a Kossuth Lajos térről a Múzeumkertbe. Útvonal: Alkotmány utca -Bajcsy-Zsilinszky út - Deák tér - Károly körút - Múzeum körút
11.00 - "Hittel és tudással a nemzetért" címmel állami ünnepség a Múzeumkertben, közjogi méltóságok részvételével. Beszédet mond Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Az eseményt a Magyar Televízió és a Duna Televízió élőben közvetíti.
14.00 - Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása az Országház Kupolacsarnokában. A kitüntetéseket átadja és a kitüntetetteket köszönti Sólyom László köztársasági elnök. Az eseményen részt vesz Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Szili Katalin , az Országgyűlés elnöke.
20.00 - ünnepi díszelőadás a Magyar Állami Operaházban, közjogi méltóságok részvételével. Beszédet mond: Sólyom László köztársasági elnök. Az ünnepségen átadják a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, Érdemes Művésze és Babérkoszorús Írója díjakat. Az előadást a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a Magyar Rádió élőben közvetíti.
További programok március 15-én
A Múzeumkertben 12 és 17 óra között 1848 márciusának hangulatát idéző gyermek-, ifjúsági és családi programokat szerveznek. Lesznek régi fegyverek, lehet nyergelést, katonanótákat tanulni vagy kézműves foglalkozásokon részt venni. A korabeli Pilvax kávéházról készült fotók előtt a forradalom jeles személyiségeinek másaival lehet közös fényképet készíttetni. A színházi jelmeztárban a szabadságharcról szóló verseket, dalokat visznek színre. A színpadon bábműsor, valamint zenés, táncos produkciók lesznek.
A Forradalom hídján, vagyis az ünnepi díszbe öltözött Lánchídon a 12 ponthoz kapcsolódó installációk idézik föl a forradalmi nap eseményeit. A Szendrey Júlia képével jelzett installációnál például olyan gyöngykokárdát készíthetnek, amilyet ő készített Petőfi Sándornak a forradalom előestéjén, a nyomdász-installációnál pedig muzeális nyomdagépen lehet kinyomtatni a Nemzeti dalt.
A Szabadság útján, a 2-es villamos Kossuth tér és Petőfi tér közötti szakaszán Rakpart Kávéház fog működni, s a Kossuth tértől a Duna korzóig installációk idézik fel a szabadságharcot.
A Roosevelt téren, az MTA parkolójában mesejátékokat, népszínműveket, bábelőadásokat és vásári komédiákat lehet majd látni. A Nemzetőr táborban a különböző fegyvernemekhez tartozó katonák bemutatókat tartanak, a gyerekek pedig honvéd kiképzést kaphatnak. Minden egész órakor őrjárat járja körül a tábort.
Ugrás vissza Ugrás vissza...